Jette van Bergen
28 april 2023

Château Haut-Bailly plukt letterlijk de vruchten van 25 jaar toewijding

2022 is een bijzonder jaar voor Château Haut-Bailly in Pessac-Léognan. Het is namelijk de 25e millésime sinds de overname van het Château door Bob Wilmers. Deze jaargang representeert (letterlijk) de vruchten die geplukt kunnen worden van 25 jaar hard werken, reflectie, onderzoek en innovatie. 25 jaar waarin vele successen behaald zijn die het Château een nieuw leven ingeblazen hebben.

Uitdagingen
2022 was wederom een jaar van grote klimatologische uitdagingen. Door de relatief zachte winter liepen de druivenstokken al vroeg uit. Voorjaarsvorst begin april zorgde mede daardoor voor spanning bij wijnboeren in de regio. Gelukkig leek de schade mee te vallen en een periode van hoge temperaturen en droogte volgde. Op Haut-Bailly werden enkel de merlotstokken licht aangetast door de voorjaarsvorst, maar ook hier bleef de schade beperkt. De Cabernet Sauvignon loopt gemiddeld half april uit en bleef zodoende gespaard.

Nieuwe norm
Haut-Bailly kijkt met een realistische blik naar de huidige klimaatomstandigheden: “Hetgeen we vandaag de dag als ongewoon bestempelen, wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe norm in de nabije toekomst.” Het is dus zaak om aanpassingen te doen waar nodig om deze nieuwe situatie te normaliseren. Voor Château Haut-Bailly uit dat zich met name in de keuze voor duurzame wijnbouw die de oude wijnstokken beschermt tegen extreme weersomstandigheden. De keuze om deze oude stokken te behouden is daarbij erg belangrijk. Oude wijnstokken hebben namelijk een uitgebreid wortelstelsel, waardoor ze in combinatie met de juiste bodembewerking bijzonder goed stand houden onder extreme omstandigheden. Een doordachte keuze waar het Château vandaag de dag vele voordelen van ondervindt.

Verandering aan de voorkant is aanpassing aan de achterkant
De positieve en realistische blik die Haut-Bailly heeft op de klimaatverandering, is ook zichtbaar in hun in 2020 gerenoveerde chai. Zo is er destijds gekozen voor verschillende koelruimtes, meerdere cuves van verschillende formaten en een gloednieuwe ondergrondse rijpingskelder. Met andere woorden: Haut-Bailly doet aanpassingen in het vinificatieproces om ook in de huidige klimaatverandering nog altijd even sublieme, gebalanceerde en elegante wijnen te kunnen produceren. Zelf bestempelen ze 2022 als een jaar waarin ze dubbel tevreden zijn: enerzijds vanwege de grootse oogst en enorme potentie en anderzijds vanwege het vertrouwen dat ze hebben in hun eigen capaciteit om grootse wijnen te blijven produceren in de komende jaren.

En Primeur!

Jaargang 2022 laat nog even op zich wachten, maar is binnenkort en primeur bij ons verkrijgbaar. Op de hoogte blijven? Schrijf u hier in voor onze en-primeur-mailinglijst.

 

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80