Bodega y Viñedos Bernabeleva, Manchomuelas Blanco

In de geur florale tonen en steenfruit. In de smaak een breed palet met amandel, appel, abrikoos en een kleine hint vanille. Manchomuelas is de naam van de wijngaard waar de druiven voor deze wijn vandaan komen. Een wijn van 100% garnacha blanca druiven die gecultiveerd worden op een steile wijngaard te midden van het bos. Het is een relatief jonge wijngaard met stokken van ongeveer 20 jaar oud. Fermentatie wordt op gang gebracht door enkel wilde gisten. Na de fermentatie rijpt de wijn verder op zijn lie in demi-muid vaten van 2400 liter.

Lees meer

92
9
Bodega y Viñedos Bernabeleva, Manchomuelas Blanco

21.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
92
9

Omschrijving

De geschiedenis van het domein Bernabeleva (het pad van de beer) voert ons terug naar het jaar 1923. Toen Dr. Vicente Álvares-Villamil een stuk land kocht in San Martín de Valdeiglesias, 75 kilometer ten westen van Madrid. Hij zag in het gebied de ideale omstandigheden om de Garnacha druif aan te planten en was ervan overtuigd hier uitstekende wijnen te kunnen produceren. De daarop volgende roerige jaren in Spanje maakten dat Álvares-Villamil zijn droom moest laten rusten. 

De familie hield het stuk land echter wel aan en bleef de wijngaarden onderhouden, met als doel hier ooit eerlijke en pure wijnen te produceren. Het waren 2 achterkleinkinderen die in 2006 het plan van hun overgrootvader hebben hervat. Juan Diez Bulnes en Santiago Matallana Bulnes riepen de hulp in van oenoloog en consultant Raúl Pérez en Marc Isart, de huidige wijnmaker op het domein. De druivenstokken waren op dat moment al 80 jaar oud. Inmiddels bezit het domein 35 hectare aan wijngaarden, voornamelijk aangeplant met Garnacha en Albillo. 

De wijngaarden, gevarieerd in ligging, hebben een arme granietbodem, met een relatief hoog zuurgehalte. De hoogste plots liggen ruim 830 meter boven zeeniveau. Bernabeleva werkt met groot respect voor de wijngaard, natuur en de biologische normen. Echter streven zij niet naar een certificering. Ze proberen de kenmerken van het terroir en de puurheid van de druiven zoveel mogelijk te laten spreken in de wijnen. De warme dagen en koele nachten geven de wijnen zowel een zwoele rijpheid als een aangename frisheid mee.

Details

Bodemsoort: Graniet en zand
Zuurtegraad: 5,2 gr/l
Drinkbaar vanaf: 2020
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2024
Type wijn: Witte Wijn
Land: Spanje
Regio: Madrid, Vinos de Madrid
Substreek: San Martín de Valdeiglesias, Sierra de Gredos
Smaak: Intens en Aromatisch
Jaargang: 2019
Druivensoort met percentage: Garnacha Blanca 100%
Restsuikers: 1,0 gr/l
Serveertemperatuur: 12˚
Alcohol: 12,5
Oogst: Handmatig
Vinificatie: Langzame extractie en een koude weking voor fermentatie. Daarna volgt een koele fermentatie. De wijn rijpt 8 maanden op 300 liter gebruikte fusten.

Scores

92
Robert Parker The deeply varietal 2019 Manchomuelas was produced with young-ish Garnacha Blanca and reveals notes of waxy apples and wool, with Mediterranean character but without heat or excess ripeness. It was bottled with 12.6% alcohol and a very low pH (3.07) and a very high acidity. Like the rest of their vineyards, it's organic but not certified. The grapes were picked early and fermented with indigenous yeasts at low temperature. The wine matured in used barrels for nine months. Only 700 bottles were filled in August 2020.
9
Harold Hamersma De hoofdstad van het land is niet bepaald de hoofdstad van de wijn. Maar dat is een paar wijnmakers de eer te na. Zoals bij Bernabeleva waar met garnacha, van in eerste instantie verwaarloosde wijngaarden, aan een extreme makeover wordt gewerkt. Zonder enge stylistes, botox en haarartiesten. Daar maken ze verrukkelijke, gulle, verfijnde en vlezige tinto mee maar ook opwindend wit. Het enige dat we daar voor moeten doen is Bernabeleva volgen, het pad van de beer.

Dat brengt ons bovendien een heel eind terug in de tijd. Naar 1923 toen Vicente Ávares-Villamil een stuk land kocht in San Martín de Valdeiglesias, 75 kilometer ten westen van Madrid. Volgens hem was dat de ideale plek om de garnachadruif aan te planten. Nu kwam het daar wel van maar de daarop volgende roerige jaren in Spanje (staatsgreepje door een Spaanse fan van Mussolini) maakten dat Álvares-Villamil zijn droom moest laten rusten. De familie hield het stuk land aan en bleef de wijngaarden onderhouden. Uiteindelijk waren het zijn twee achterkleinkinderen die in 2006 het plan van hun overgrootvader hebben hervat met in het geval van deze witte als basis wijnranken van twintig jaar oud uit een steile wijngaard midden in een bos. Want tja, daar hebben beren nu eenmaal hun domicilie.

Hoe dan ook, het was het wachten allemaal waard. Garnacha blanca, opgestart met wilde gisten (je bent beer of niet), fermentatie sobre lias op groot gebruikt eiken (2400 liter) zorgen voor een wijn waar de spanning goed op zit.
Gedroogde abrikoos, peer met een bakrandje, appel met amandelschaafsel, boskruid, vanilleflinters, tannines en zacht aanzettende zuren. Even walsen en de beer is los. 
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80