Bodegas Casa Monte Pío, Albariño Monte Pío

De wijn kent pure en kenmerkende aroma's die horen bij een albariño; rijkelijk pitfruit, citrus en een mooie minerale ondertoon. De smaak is levendig en fris, met tevens een mooie diepte en een lange afdronk waarin de frisse tonen aanhouden.

Lees meer

9+
Bodegas Casa Monte Pío, Albariño Monte Pío

11.25

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9+

Omschrijving

Het in 1979 gestichte familiedomein (familie Martínez) Casa Monte Pío ligt in D.O. Rías Baixas, een appellatie in de regio Galicië in het Noordwesten van Spanje. Van noord naar zuid is de aan zee gelegen D.O. Rías Baixas verdeeld in vijf gebieden; Ribeira do Ulla, Val do Salnés, Soutomaior, Condado do Tea en O Rosal. Casa Monte Pío is gelegen in het deelgebied Val do Salnés, een vallei die verantwoordelijk is voor meer dan 60% van de totale druivenproductie in de streek. 

De wijngaarden van het domein zijn, zoals kenmerkend voor de regio, verspreid over vele kleine percelen en bevinden zich op de oevers van de Umia-rivier. Het is er zonnig en de granietbodem is arm. De albariño-druif neemt een dominante positie in op de gemiddeld 25 jaar oude wijngaarden. Ze werken vanuit de gedachte dat de bodem hét geheim is om de lokale druiven het beste tot hun recht te laten komen. Sinds 2014 is het oenoloog Pablo Martínez, kleinzoon van oprichter Jose María Martínez, die de familietraditie voortzet als eigenaar en tevens wijnmaker van het domein. Na een korte carrière als accountant ontdekte hij zijn ware passie in het vak van wijn maken.

Details

Bodemsoort: Zandige bodem vlakbij de zee
Zuurtegraad: 6,9 gr/l, 6,9 gram
Drinkbaar vanaf: 2022
Formaat: fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2024
Land: Spanje
Regio: Rías Baixas
Substreek: Rías Baixas
Landbouw: Gecertificeerd biologisch
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2021
Druivensoort met percentage: Albariño 100%
Alcohol: 12,5, 13,5
Oogst: Handmatig

Scores

9+
Harold Hamersma Wie na het uitvoerig doornemen van de verdiensten van de portwijnen langs de mooie rivier de Douro noordwaarts trekt, komt na een tijdje daar in het Noorden van Portugal de grensrivier de Minho tegen. Aan de overkant is het Spanje. 

Het heet er Galicië, het is er koel en groen en het regent er meer dan strikt noodzakelijk. In het wijngebied Rías Baixas maken de inboorlingen witte wijn van druif albariño. Overmoedig door hun internationale succes, plukken sommigen hun druiven overrijp en hebben modieus dure houten vaten aangeschaft, wat leidt tot alcoholische wijnen die naar versgelegd parket rieken. 

Gelukkig bestaat er ook nog de ware rías baixas, een meestal prijzige, maar gelukkig ook weergaloos lekkere aperitiefwijn, geurend naar druiven, bloesem, munt en oud geld, met in de afdronk een ondernemend bittertje. Hier op Casa Monte Pío zijn ze de goedheid zelve, en verkopen hun kostelijke wijn voor een vriendenprijs.

Ietsje duurder dan hun Happy-go-Lucky en stukken sjieker. Niet dat dat betekent dat er iets mis is met het vrolijke karakter van de Happy-go-Lucky. 

Maar deze is wat bedachtzamer, verfijnder, aristocratischer. Een rustiger plezier. Niet de wijn voor feesten en partijen, maar voor met zorg gedekte tafels. Damast, zilver, kristal. Avondjurken, smokings. De geur van rijp fruit, een zomeravond vol bloesemgeuren, en in de afdronk romantiek en volle maan.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80