Celler del Roure, Les Prunes

Een wijn van de blauwe druivenvariëteit Mandó, gerijpt in terracotta amfora’s. Met als naam Blanc de Mandó, omdat de blauwe druif gevinifieerd wordt als een witte wijn. De wijn heeft echter de kleur van een lichte rosé. Op het achteretiket staat "Vi Verge" (maagdelijke wijn), omdat de wijn wordt gemaakt van het pure afloopsap van het mooiste gedeelte van de most en er verder geen perswijn aan te pas komt. Dit levert een sappige wijn op, vol vers fruit en weelderige florale tonen. Het sappige, verse fruit in de wijn doet denken aan een aantrekkelijke pruimenstruik op een zomermiddag.Vandaar de naam "Les Prunes".

Lees meer

9-
Celler del Roure, Les Prunes

14.50

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9-

Omschrijving

Het Valenciaanse wijnhuis Celler del Roure werd opgericht in 1999 door Pablo Calatayud met behulp van zijn vader en broer. Dit van oorsprong kleine familiebedrijf vindt zijn basis in Moixent. Naast een klein aantal populaire druivenvariëteiten, was het doel vooral om het cultiveren van inheemse pre-phylloxera wijnstokken nieuw leven in te blazen. De focus ligt hierbij op de veelal vergeten rode druivenvariëteit Mandó. 

Pablo is erg geïnteresseerd in de historie van de regio en de vroegere vinificatiemethoden. Een ware schatkamer opent zich dan ook wanneer in 2006 een oude bodega in de hooglanden van Les Alcusses wordt aangekocht. In de ondergrondse kelders van de bodega blijken zich 75 oude ingegraven terracotta amfora’s te bevinden. Een unieke vondst! Het lukte Pablo een gedeelte van deze amfora’s van 600 tot 2800 liter te restaureren en in gebruik te nemen. 

Door een bijzonder systeem kunnen de amfora’s goed afgesloten worden en vindt er geen oxidatie plaats. Het gebruik van amfora’s geeft de wijnen een uniek en puur karakter. Met zijn kwalitatief zeer goede, elegante en gebalanceerde wijnen én unieke werkwijze heeft het domein een prominente plek ingenomen in de Valenciaanse wijnmaakcultuur. Het domein heeft 40 hectare wijngaard in eigen bezit. Deze zijn beplant met mediterrane druivenvariëteiten en er wordt enkel met de hand geoogst. Daarnaast leasen ze nog enkele plots. De bodems variëren van klei tot zand, maar bestaan in de basis alle uit kalksteen en zijn gelegen op zo’n 600 meter boven zeeniveau. Het wijnhuis is biologisch gecertificeerd.

Details

Drinkbaar vanaf: 2023
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2025
Type wijn: Witte Wijn
Land: Spanje
Regio: Valencia
Substreek: Moixent
Landbouw: Gecertificeerd biologisch
Smaak: Licht en Fruitig
Jaargang: 2021
Druivensoort met percentage: Mando 100%
Alcohol: 12, 12,5

Scores

9-
Harold Hamersma Lees meer over deze producent bij de witte Cullerot en de rode Vermell die ook van de 'vergeten' mandódruif is gemaakt. Hier mocht deze op avontuur in een blanc de noir die bijna vanzelfsprekend ook op amfora's, Tinajas, is opgevoed. Spannende, onalledaagse wijn. Gedroogde abrikoos, gemberpeperzoet, marmeladebitters, lichte kruiderij en subtiele zuren.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80