Château des Quarts, Pouilly-Fuissé Aux Quarts 1er Cru "Clos des Quarts"

Een aromatische wijn met wit fruit, een vleugje honing en florale tonen. Een frisse, levendige en volle wijn met een stevig karakter, maar met tevens een mooie elegantie en ziltige mineraliteit. Een lange en royale afdronk. De wijn rijpt 18 maanden in eikenhouten vaten. Het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Olivier Merlin en Dominique Lafon. Sinds 2020 mogen 22 climats in Pouilly-Fuissé de status Premier Cru dragen, waaronder "Aux Quarts" waarin de monopole Clos des Quarts ligt.

Lees meer

Château des Quarts, Pouilly-Fuissé Aux Quarts 1er Cru "Clos des Quarts"

60.45

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Omschrijving

Dit wijnhuis in het hart van de Mâconnais heeft maar liefst twee topwijnmakers: Olivier Merlin en Dominique Lafon. Merlin kocht al sinds 2003 fruit van deze wijngaard, en toen het Château des Quarts en de bijbehorende wijngaard in 2011 te koop kwamen te staan, belde hij direct Dominique Lafon. Sinds 2012 zijn zij samen eigenaar van dit Château en daarmee ontstond een nieuwe witte icoon in de Bourgogne. 

De wijnen worden gemaakt in de kelder van Merlin in La Roche Vineuse en zijn volgens Bourgogne expert Jasper Morris een referentiepunt voor Pouilly-Fuissé.De productie van deze wijngaard met zeer oude stokken (de oudste zijn in 1917 aangeplant!) is klein. De wijngaard Clos des Quarts is een geheel ommuurde monopole (geheel in eigendom van dit Château) en is slechts 2,65 hectare groot en ligt in het uiterste zuiden van de appellatie Pouilly-Fuissé.  

Eind september worden de druiven met de hand geplukt waarbij een zeer strenge selectie plaatsvindt. In de vinificatiekelder vindt er na extreem voorzichtige persing van de druiven een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaats. Vervolgens wordt de jonge wijn overgestoken op eikenhouten barriques, waarvan jaarlijks 7% vernieuwd wordt, om de malolactische gisting te ondergaan en aansluitend een rijpingsperiode op de lies. Na ruim een jaar wordt de wijn zonder klaring en vrijwel geen filtering gebotteld.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Chardonnay 100%
Regio: Bourgogne
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2021
Alcohol: 13
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2026
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80