Château du Moulin-à-Vent, Couvent des Thorins

Gamay op z'n best. Rijke aroma's en smaken van rijp en sappig bessenfruit, verse aardbei en framboos en een mooie kruidigheid. Een soepel en rond mondgevoel met subtiele, zachte tannines en een aangename frisheid. Een zeer pure wijn met een vleugje laurier in de royale afdronk. Licht gekoeld serveren is ons devies.

Lees meer

8.5
Château du Moulin-à-Vent, Couvent des Thorins

14.50

Aanbieding 15.50
Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
8.5

Omschrijving

Château du Moulin-à-Vent, voorheen Château des Thorins, is sinds 2009 eigendom van de familie Parinet. De 37 ha wijngaarden liggen prachtig rondom de befaamde windmolen in het noorden van de Beaujolais waar de appellatie naar vernoemd is.

De stokken zijn gemiddeld 55 jaar oud en de granieten bodem is rijk aan ijzer, koper en magnesium. De mooiste percelen (Les Vérillats, Le Champ de Cour, Les Thorins en La Rochelle) worden apart gevinifieerd, wat zeer zeldzaam is in de Beaujolais. Moulin-à-Vent staat bekend als een van de beste van de 10 Beaujolais-cru's met een uitstekend bewaarpotentieel.

Edouard Parinet heeft sinds de overname van het domein niet stilgezeten: zo werden er in 2009 70.000 nieuwe wijnstokken aangeplant en werden de kelders voorzien van nieuwe tanks en nieuwe eikenhouten vaten van de beste tonneliers. Met 20 tot 35 hl/ha is het rendement ongeveer de helft van het appellatie-gemiddelde. Het is de combinatie van oude wijnstokken, hoge concentraties en gezonde stress voor de wijnstok door weers- en bodeminvloeden die leidt tot deze lage opbrengsten. Dit resulteert in kenmerkende fruitige wijnen, met veel frisheid en mooie zuren, die tegelijkertijd goed kunnen ouderen.

De veelbelovende wijnmaker Brice Laffon voegde zich in 2013 bij dit domein. Hij heeft zich al eerder weten te bewijzen bij o.a. Faiveley en Château Mouton Rothschild. Samen met Edouard Parinet streeft hij de filosofie na om de stijl van Moulin-à-Vent te moderniseren, waarbij zij de nadruk leggen op de afzonderlijke kenmerken van elke lieu-dit. Met deze unieke percelen en de gedreven toekomstvisie voor de Beaujolais als geheel is Edouard hard op weg om Moulin-à-Vent de status te geven die het verdient.

Details

Drinkbaar vanaf: 2021, 2022
Formaat: fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2024, 2025
Land: Frankrijk
Regio: Beaujolais
Substreek: Moulin-à-Vent, Moulin à Vent
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2019
Druivensoort met percentage: Gamay 100%
Alcohol: 13
Oogst: Handmatig

Scores

8.5
Harold Hamersma Beaujolais is al jaren aan een inhaalslag bezig. Heel lang het lelijke eendje van Bourgogne, thans plots in trek bij bourgogne-boeren. Deze willen er zo zorg voor dragen dat zij wijnen kunnen blijven leveren die nog enigszins betaalbaar zijn. Grote namen als Jadot, Louis Boillot en Thibault Ligier-Belair hebben er al wijngaarden gekocht. En als tegenwicht zijn er ook nieuwe, ambitieuze producenten opgestaan. Bojo wordt weer serieus genomen.

Met dank aan deze Moulin-à-Vent die in de regio zelfs als de belangrijkste cru wordt gezien. Voilà, Moulin-à-Vent. Van het gelijknamige chateau aldaar. Rouge met flink wat wind in de wieken. Al eerder 2014 en 2016 geproefd. Niet schrikken. Makkelijk te temmen door wat terug te koelen. Vol donkere kersen, koele bessen, een passagierend zomerkoninkje met nota bene een herfstboeketje, mooie zuren, sappige tannines.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80