Domaine Chavet, Menetou-Salon

Menetou-Salon is een kleine appellatie aan de oostelijke Loire vlak onder Pouilly Fumé en Sancerre. Ook hier is de hoofddruif Sauvignon blanc. De smaak is rijk, lekker sappig en met een opvallende frisheid in de afdronk. Ook het tijdschrift "Proefschrift" prijst deze wijn aan: Lichte kleur - zeer fijne neus mooie frisheid, levendig, goed spanningsveld, lichte kruidentoets, veel lengte.

Lees meer

9-
Domaine Chavet, Menetou-Salon

16.50

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9-

Omschrijving

Eind 2020 nam Antoine de la Farge het wijndomein Chavet over van de familie Chavet. De grootvader van Antoine was de grondlegger van de appellatie Menetou-Salon. Het domein heeft 23 hectare wijngaarden in het hart van Menetou-Salon. Al sinds de 17e eeuw maakt deze familie wijn. 

De wijngaarden staan aangeplant op een ondergrond van Kimmeridgien, een beroemde kalkgrond met eeuwenoude fossiele sporen. Ze zijn beplant met sauvignon blanc en pinot noir. Antoine de la Farge wilde de verschillende percelen beter tot hun recht laten komen, en is daarom gestart met het maken van Cuvées Parcellaires. La Côte is er daar een van en wordt gemaakt van druiven van stokken op een lichte helling met een bodem van klei en kalk.

Details

Bodemsoort: Klei en kalk
Zuurtegraad: 4,7 gr/l
Drinkbaar vanaf: 2022
Formaat: fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2024
Land: Frankrijk
Regio: Loire
Substreek: Menetou Salon
Landbouw: Duurzaam
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2021
Druivensoort met percentage: Sauvignon Blanc 100%
Restsuikers: 2,4 gr/l
Serveertemperatuur: 10˚
Alcohol: 13
Oogst: Machinaal
Vinificatie: Langzame fermentatie in temperatuur gestuurde RVS-tanks, geen malolactische vergisting

Scores

9-
Harold Hamersma Van Hubrecht Duijker leerden we lang geleden dat je beter menetou kon kopen dan bekende buur sancerre, omdat sancerre de roem naar het hoofd was gestegen en je vaak vooral betaalde voor de naam, terwijl de inhoud vies kon tegenvallen. 

Had Hubrecht helemaal gelijk in, maar ook menetou-salon werd langzaamaan bekend... Meestal adviseren we vandaar dus gewone sauvignon de touraine. Sancerre en menetou zijn slechts de prijs waard als ze naar meer smaken dan loiresauvignon, als ze zo’n gezellig weerbarstig kalk- en krijtachtig toontje in geur en smaak hebben, breed en diepgravend van smaak zijn, als ze écht naar sancerre of menetou smaken. Terroir hebben. Karakter. 

Zoals deze. Alle pit en voorjaarsfrisheid van druif sauvignon, in een zeer lieflijke, charmante uitvoering.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80