Domaine Paul Pillot, Chassagne-Montrachet 1er Cru "La Romanée"

Deze Premier Cru La Romanée is het paradepaardje van het domein, een bijzonder perceel genoemd naar de Romeinen die de eerste waren die daar wijnstokken aanplantten. La Romanée wordt gezien als de meest verfijnde Cru van heel Chassagne. De hoge en zonnige ligging en de kiezelbodem zorgen voor de heilige graal combinatie van concentratie en mineraliteit in deze prachtige en verfijnde wijn. De smaak is zeer intens en gestructureerd met tonen van rijp geel fruit, exotische tonen en citrus. Een serieuze stijl vol elegantie.

Lees meer

96
97
Domaine Paul Pillot, Chassagne-Montrachet 1er Cru "La Romanée"

Op aanvraag

Op aanvraag
Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
96
97

Omschrijving

“Domaine Paul Pillot, vandaag een van de mooiste adressen in de Côte de Beaune, wordt sinds 2004 geleid door de jonge en dynamische Thierry Pillot. Karaktervol, elegant van textuur en verrukkelijk scherp, dit zijn prachtige witte Bourgognes... lezers moeten niet aarzelen om alle flessen te kopen die ze kunnen vinden." 

 -William Kelley, the Wine advocate 

Domaine Paul Pillot werd in 1900 opgericht door Jean-Baptiste Pillot, vatenmaker van beroep, die besloot zich fulltime op zijn wijnstokken te concentreren. Zijn zonen, Alphonse en Henri, volgden hem op na het einde van de Eerste Wereldoorlog, waardoor het bezit van het Domaine aanzienlijk toenam en ze hun eigen wijnen begonnen te bottelen. Henri's zoon Paul nam vervolgens het Domaine over in 1968 en verwierf meer prestigieuze wijngaarden in Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. 

Tegenwoordig bezit het domein 13 hectare wijnstokken (4,5 in rood) en wordt het gerund door Paul's zoon Thierry, die begon te werken in 1999, voordat hij het fulltime overnam in 2004. Thierry is de 4e generatie die de teugels van dit legendarische landgoed op zich neemt en is een van de helderste sterren van Bourgogne. Onder Thierry is de focus volledig op de wijngaarden gelegd, met een discreet gebruik van nieuw hout en een non-interventionistische benadering in de kelder. Het resultaat zijn wijnen met een buitengewone finesse en smaakzuiverheid die de beste terroirs van Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin perfect weerspiegelen.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Chardonnay 100%
Regio: Bourgogne
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2022
Alcohol: 13
Drinkbaar vanaf: 2025
Houdbaar t/m: 2034
Oogst: Handmatig

Scores

96
Vinous The 2022 Chassagne-Montrachet La Romanée 1er Cru is more backward on the nose than the La Grande Ruchottes. This is sulking away for the moment, but given the propitious vineyard in question, this signals its long-term trajectory. The palate is very well-balanced with a fine line of acidity, very intense and focused. Quite Puligny, not quite Bâtard-like on the finish. Outstanding... but be patient.
97
Decanter Thierry Pillot describes his Romanée as a 'shell that closes in upon itself; there's a bit of reduction, but that doesn't trouble me'. I completely agree. It is a lovely wine with aromas of grapefruit and greengages, and a strong saline/mineral component. The texture, however, is still deep and rich, and it is almost chewy, and absolutely superb. The grapes come from 1ha of 70-year-old vines at the top of La Romanée, which delivered 2022 a wine of vibrancy and power.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80