Domaine Trapet Père & Fils, Gevrey-Chambertin "Ostrea"

Ostrea is een hoogwaardige cuvée die is samengesteld uit vier verschillende percelen Gevrey-Chambertin, waarvan de oudste wijnstokken dateren uit 1913. De naam van deze wijn is de Latijnse vertaling voor ‘Oester’ en verwijst naar de vele oesterfossielen die nog altijd in de bodem van de percelen te vinden zijn. Mede dankzij deze bijzondere bodemsoort laat Ostrea naast veel rijp fruit fruit en kruidigheid, doorgaans veel frisheid en mineraliteit zien. Een zeldzame parel die jong veelpit en energie met zich meebrengt en met de jaren steeds eleganter wordt. Geduld wordt dus rijkelijk beloond.

Lees meer

91
Domaine Trapet Père & Fils, Gevrey-Chambertin "Ostrea"

97.50

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
91

Omschrijving

Domaine Trapet werd opgericht in 1870. Inmiddels telt dit familiebedrijf zes generaties wijnmakers en hebben ze ruim 18,5 hectare aan wijngaard in bezit. Deze wijngaarden bevinden zich allen in Gevrey-Chambertin en Marsannay, met uitzondering van de recentelijk toegevoegde 2,10 hectare in de Côte de Beaune. Domaine Trapet heeft in totaal vier hectare wijngaard op drie van de negen Grand Cru percelen in Gevrey-Chambertin: Chambertin, Chapelle-Chambertin en Latricières-Chambertin.

Vandaag de dag wordt het domein gerund door Jean-Louis Trapet, die op een bijna filosofische wijze spreekt over zijn wijnen. Hij was dan ook degene die eind jaren ’90 besloot te experimenteren met biodynamische wijnbouw. Sinds 1997 werkt het gehele domein biodynamisch, wat uiteindelijk resulteerde in het certificaat van Biodyvin en Demeter. Volgens Jean-Louis Trapet is dit enerzijds een antwoord op de huidige klimaatverandering, maar sluit het ook aan bij zijn filosofie om de druiven ‘te begeleiden, maar nooit te forceren’.

Trapet maakt een toegankelijke stijl wijn met een sprekend karakter. Complex en verfijnd met een bewonderenswaardig lange afdronk. De balans tussen het fruit, mineraliteit, frisse zuren en zachte tannines is iets wat niet snel meer vergeten wordt. Trapet slaagt erin het terroir te laten spreken, waarbij al zijn wijnen stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Een waar genot!

Details

Bodemsoort: Kalksteen en klei
Drinkbaar vanaf: 2020
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2032
Type wijn: Rode Wijn
Land: Frankrijk
Regio: Bourgogne
Substreek: Gevrey Chambertin
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2016
Druivensoort met percentage: Pinot Noir 100%
Serveertemperatuur: 16°
Alcohol: 12,5
Oogst: Handmatig
Vinificatie: 2/3 hele trossen fermentatie, 1/3 ontsteeld. Koude inweking van 5 a 7 dagen. De druiven worden voorzichtig gekneusd. Fermentatie in grote open tanks met natuurlijke gisten. De wijn rijpt 15-18 mnd in barrique.

Scores

91
Robert Parker The 2016 Gevrey-Chambertin "Ostrea" has a more complex bouquet than the regular Gevrey Village cru, leaning a little more to the red side of the fruit spectrum than the black, with chalk and limestone scents emerging with aeration. The palate is medium-bodied with supple ripe tannin, a fresh line of acidity, quite pure in the mouth with a silky smooth finish that lingers. I love the mineralité here. (90-92)
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80