Loxarel, Xarel-Lo de Loxarel Amphoras

De vinificatie van deze biodynamisch vervaardigde wijn geschiedt volledig in amfora's van klei. Dit draagt bij aan een optimaal behoudt van de karaktereigenschappen die typerend zijn voor de xarel·lo, de meest aangeplante druif in Penedès. In de geur kent deze harmonieuze wijn aroma's van rijp wit fruit en een aangename kruidigheid. Het mondgevoel is rond en zacht met rijke smaken die worden ondersteund door een een levendige frisheid en een vleugje mineraliteit. Een mooie spanning die aanhoudt tot in de royale finale.

Lees meer

9
Loxarel, Xarel-Lo de Loxarel Amphoras

16.25

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9

Omschrijving

Loxarel werd opgericht in 1987. Uit de naam spreekt de waardering voor hun ‘signature’ druif; Xarel·lo. Voorafgaand aan de oprichting van Loxarel produceert de gepassioneerde en innovatieve Josep Mitjans, de huidige eigenaar van het huis, op 16- jarige leeftijd al zijn eerste 1000 flessen Cava. Hij durfde het, na zijn studie oenologie, aan om een frisse wind door het familiebedrijf te laten waaien. Met een klein team wordt er biologisch en biodynamisch gewerkt. De visie om de druif en het terroir te laten spreken in de wijnen staat hierbij centraal. Het contact met en het respect voor de aarde, het terroir en de omgeving geven de wijnen puurheid, eigenheid en karakter. Ze vormen hiermee een mooie afspiegeling van de streek waar de wijnen worden gemaakt; Penedès in Catalunya, waar het domein is gelegen in Vilobí del Penedès.

Details

Drinkbaar vanaf: 2021
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2023
Type wijn: Witte Wijn
Land: Spanje
Regio: Catalunya
Substreek: Penedès
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Smaak: Intens en Aromatisch
Jaargang: 2020
Druivensoort met percentage: Xarel-lo 100%
Alcohol: 12
Oogst: Handmatig

Scores

9
Harold Hamersma Xarel-lo. Zorgt voor de X-factor in menig cava, een van de drie druiven die zich het schuim in de fles werken in Penedès. Deze hoeft geen bellen te blazen en mag biodynamisch zijn kunsten vertonen na een rustige tot wijnwording in een amfora van 720 liter. Voorwaar, een techniek die ook al door d'oude Phoeniciërs gehanteerd werd.

Thans is de aardewerk kruik het meest geliefde speeltje van de aanhangers van de puur natuurwijnen. Soms pakt dat goed uit. Zoals vroeger is namelijk niet altijd zoals het hoort te smaken. Thans wel. Lekker snibbig wit fruit, beetje duwend en trekkend, zuurtjes uitpakkend, dwingelandje witlof, schurende amandeltjes en aanruwende goudrenet. Schoon, zuiver en hedendaags smakend. 
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80