Bordeaux En Primeur 2022

Traditiegetrouw zijn wij aanwezig bij de jaarlijkse primeurproeverijen in Bordeaux en proeven we het nieuwe millésime.

Blijf op de hoogte van ons En-Primeur-aanbod

Millésime 2022 kondigt zich groots aan in Bordeaux. Een exceptionele jaargang die door velen nu al bestempeld wordt als één met een uitstekend bewaarpotentieel. Mede dankzij de dikkere schil die de druiven hebben ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen de invloed van de felle zon, zijn de wijnen rijp, krachtig, vol en hebben een prachtige lange afdronk. Kortom: alle ingrediënten die nodig zijn voor een optimale bewaarwijn! Wij kunnen u nu een intekenaanbod doen voor deze wijnen die naar verwachting medio 2025 leverbaar zijn. Ontdek nieuwste releases en verzeker uzelf van deze mooie wijnen.


Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief zodat wij u meteen op de hoogte kunnen stellen van de nieuwste releases.

92
94
96+
93
Alter Ego de Palmer, 2ème Vin du Château Palmer
91
94
93
Arômes de Pavie
Arômes de Pavie

Saint-Émilion Grand Cru, 2e Vin du Château Pavie - 2022

85.00
97
96
Château Angélus, 1er Grand Cru Classé
Château Angélus, 1er Grand Cru Classé

Saint-Emilion - 2022

497.00
95
Château Angludet, Cru Bourgeois Exceptionnel
Château Angludet, Cru Bourgeois Exceptionnel

Margaux - 2022

38.00
97
99
96
Château Beau-Séjour Bécot, 1er Grand Cru Classé
Château Beau-Séjour Bécot, 1er Grand Cru Classé

Saint-Emilion - 2022

81.00
95
92
95
Château Berliquet, Grand Cru Classé
Château Berliquet, Grand Cru Classé

Saint-Emilion - 2022

64.00
93
95
95
Château Beychevelle, 4ème Grand Cru Classé
Château Beychevelle, 4ème Grand Cru Classé

Saint-Julien - 2022

96.50
94
93
94
Château Bourgneuf
Château Bourgneuf

Pomerol - 2022

60.00
96
98
97
98
Château Brane Cantenac, 2ème Grand Cru Classé

Bordeaux 2022: no artificial intelligence but pure nature!

Door de relatief zachte herfst en winter, begonnen de wijnstokken eind maart al uit te lopen. Een natuurlijk verschijnsel, maar niet altijd zonder risico’s. Dat bleek: april doet wat ‘ie wil en ook dit jaar kreeg de regio op sommige plaatsen te maken met voorjaarsvorst. Er werden ’s nachts temperaturen gemeten rond de -7 graden Celsius, wat veel wijnmakers dwong gebruik te maken van middelen zoals (kleinschalige) windturbines of antivrieskaarsen om hun wijnstokken te beschermen tegen de vorst. Het levert spectaculaire beelden op, maar helaas is het geen goed teken als wijnmakers genoodzaakt zijn deze middelen in te zetten. Echter, doordat de vorst aan het begin van het groeiseizoen plaatsvond, hebben de meeste wijnstokken hier goed van kunnen herstellen. Al snel verschenen de zogeheten ‘tweede knoppen’ aan de wijnstokken. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme dat de wijnstok heeft: zodra de eerste knoppen om welke reden dan ook afsterven, worden er nieuwe knoppen geproduceerd. Ondanks een verminderde vruchtbaarheid van deze tweede knoppen en een kleiner productievermogen, kwam de groeicyclus met een kleine vertraging weer op gang. Mede dankzij het mooie najaar heeft de voorjaarsvorst van 2022 weinig sporen nagelaten in dit grootse oogstjaar.

Heet, heter, heetst

En toen… werd het zomer. Het werd heet, heel erg heet. In totaal zijn er drie officiële hittegolven gemeten in de maanden juni, juli en augustus. Met temperaturen van rond de 40 graden was het zelfs bij hoge uitzondering toegestaan te irrigeren in de appellaties Pomerol en Saint-Émillion op de rechteroever, en in Pessac-Léognan op de linkeroever. Met name de jonge wijnstokken met een kleiner wortelstelsel hadden het moeilijk. Zelfs de zogeheten ‘véraison’, ofwel de verkleuring van de druiven van groen naar blauw, liet even op zich wachten. De wijnstok hield letterlijk zijn adem in om de hitte de baas te blijven, waardoor de fotosynthese afremde. Eind juli zagen we de druiven langzaam transformeren van groen naar roze, naar blauw en paars.

Wat betekent klimaatverandering voor de wijnbouw?

Dat de huidige klimaatverandering een wereldwijde uitdaging is, staat als een paal boven water. Toch zien we dat wijnmakers er steeds beter in slagen hun werkzaamheden in de wijngaarden en vinificatiemethoden aan te passen aan de omstandigheden. Met andere woorden: de wijnbouw evolueert. De druivenstok weet zich vandaag de dag steeds beter aan te passen aan de huidige klimaatomstandigheden. Echter, dit neemt niet weg dat de wijnmaker constant op zoek moet blijven naar de juiste middelen, snoeimethoden en bodembewerking om zijn wijnstokken zo goed mogelijk voor te bereiden op dit soort extreme weersomstandigheden.

Het moment suprême

2022 kende mede door de warme zomer een van de vroegste oogsten ooit. Om te voorkomen dat deze millésime de boeken in zou gaan als ‘zonovergoten en overrijp’, was het zaak om de oogst te vervroegen en zo de juiste zuren en balans te behouden. Ook de processen in de kelders vroegen om de nodige aanpassingen. Denk hierbij aan de mate van extractie, het aanpassen van de vergistingstemperaturen en andere aanpassingen in vinificatiemethoden. Het was dit jaar extra belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de balans tussen rijpheid en zuren. Hetzelfde geldt voor het alcoholpercentage. Om te zware, alcoholrijke wijnen te vermijden, zijn eerder in het seizoen in de wijngaard al bepaalde keuzes gemaakt om de fotosynthese te remmen, de suikerproductie te verminderen en daarmee dus het potentiële alcoholpercentage terug te dringen. Ook hierin zien we de evolutie in de wijnbouw terug.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

De druiven van oogstjaar 2022 hadden een relatief dikke schil, om zichzelf zo te beschermen tegen de invloed van de felle zon. Mede hierdoor zijn de wijnen van 2022 rijp, krachtig, tannineus en vol. Dit leidt ertoe dat dit wijnen zijn die ervoor gemaakt zijn om te bewaren: minstens 10 jaar! Zo ziet u maar… ieder nadeel heeft zijn voordeel. Geduld zal rijkelijk beloond worden.

De châteaux over dit grootse oogstjaar

U kunt zich alvast verdiepen in het millésime 2022 met de filmpjes van de UGCB: verschillende châteaux vertellen over hun wijn!

Blijf op de hoogte over Bordeaux 2022

Château Haut-Bailly plukt letterlijk de vruchten van 25 jaar toewijding


2022 is een bijzonder jaar voor Château Haut-Bailly in Pessac-Léognan. Het is namelijk de 25e millésime sinds de overname van het Château door Bob Wilmers.

2022: Groots Bordeaux!


Eindigen grote wijnjaren echt altijd op een 0 of een 5? Wat ons het betreft niet! 2022 kondigt zich aan als een grand millésime in Bordeaux.

Zonovergoten, uitdagend en veelbelovend


 • Bekijk hier de nieuwste releases

  En ontdek de mooiste wijnen uit Bordeaux.

  Ontdek
 • Volg onze blogs

  En blijf op de hoogte over Bordeaux 2022

  Ontdek
 • Meer dan 1.000 wijnen
 • Elke wijn direct van de boer
 • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
 • Elke wijn per fles te bestellen
 • Gratis levering vanaf € 80