Quinta de Vale de Pios, Excomungado

Boordevol rijp zwart fruit, florale tonen en een vleugje kruidigheid en tabak. Een sappige wijn met een stevig karakter. Naast het rijke fruit is er ook plaats voor een aangename frisse, minerale ondertoon.

detail.readmore

8.5
Quinta de Vale de Pios, Excomungado

8.25

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
8.5

Omschrijving

Quinta de Vale de Pios ligt nog net binnen de Portugese grenzen. Het kleine huis waarborgt een prachtige filosofie waarbij traditie gekoesterd wordt en optimaal gebruik gemaakt wordt van vernieuwende vinificatietechnologie. Hiermee belasten ze het milieu zo weinig mogelijk en creëren ze fantastische wijnen. Wijnmaker Joaquim Almeida ging met een missie op zoek om het beste grondgebied te vinden voor zijn druiven en om zijn beoogde wijnstijl te kunnen bewerkstelligen. 

Het gebied vond hij vlakbij Barca d’Alva, een dorpje net voor de grens van Spanje in het noorden van Portugal. Het zeer droge tot bijna woestijnachtige gebied benut optimaal de voordelen van de rivier de Douro. Deze zorgt voor een zeer groot verschil in dag- en nachttemperatuur, zodat de druiven de hitte van de dag goed kunnen verwerken in het rijpingsproces en de frisse zuren behouden. 

Joaquim vond een stuk land bestaande uit diverse typen bodems: leisteen, kwarts, schalie en zwart leisteen. De vinificatie in de kelder geniet optimaal van de dikke muren, deze waarborgen een zeer constante temperatuur in dit warme gebied. De wijnen krijgen veelal een opvoeding in nieuwe barriques van Frans eiken. De ferme Portugese tannines kunnen lang aanhouden. De wijn rijpt totdat deze getemperd zijn en deze wijnen met het grootste plezier gedronken kunnen worden. 

Quinta de Vale de Pios heeft op dit moment ongeveer 10 hectare aan wijngaard aangeplant. Hier staan in het wit de viosinho, rabigato en roupeiro. De blauwe druiven zijn touriga nacional, touriga franca, tinta cao, tinta barroca en tinta roriz. Eigenlijk allemaal druiven die een portliefhebber wel herkent, alleen in een totaal andere weergave.

detail.tabsPropertiesLabel

Drinkbaar vanaf: 2022
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2025
Land: Portugal
Regio: Douro
Substreek: Figueira de Castelo Rodrigo
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2018
Alcohol: 13,5

Scores

8.5
Harold Hamersma Al een jaartje of vijf op streek maar toch uiterst levendig en vitaal. Nog geen spoortje vermoeidheid. Nergens zwaar op de hand ook. Niet gewichtig doend. Bijna koket rood fruit. Lichte zuren. Flanerende tannines.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80