Tertre Blanc

Een buitengewoon geslaagd experiment van Château du Tertre dat gerust uniek voor Bordeaux genoemd mag worden. Deze combinatie van witte druiven is niet eerder zo vertoond en is uitermate bekoorlijk, zowel in de neus alsook in de smaak. Volfruitig in de geur met rijpe tonen van abrikoos en gebakken appel. Het mondgevoel is rond, met geconcentreerd fruit dat wordt ondersteund door tonen van witte peper. Levendig, met de frisse tonen van appel en limoen, tot in de lange finale.

Lees meer

95
Tertre Blanc

25.50

Deze wijn is beschikbaar rond juni 2026

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
95

Omschrijving

Het kasteel dateert uit de 18e eeuw maar de oorsprong van het landgoed is veel ouder en gaat terug tot 1143 en behoorde toe aan de adellijke familie D’Arsac. Du Tertre wisselde in de eeuwen die volgden diverse malen van eigenaar. Zo kwam het in handen van de rijke familie Ségur die vele kastelen in de Médoc bezaten waaronder Phelan-Ségur en Calon-Ségur. 

In de vroege 20e eeuw trad het verval op door onder meer de depressie, de oorlog en de effecten van de desastreuze druifluis die vele wijngaarden vernietigden. In 1961 kocht de familie Gasqueton het kasteel en investeerde fors. Helaas resulteerde dat niet in een topwijn. Pas nadat Eric Albada Jelgersma het landgoed in 1997 aankocht en Alexander van Beek als zijn manager aanstelde nam de kwaliteit een vlucht. 

Nu is Du Tertre een wijn van topniveau en 5e Grand Cru Classé meer dan waardig. Het Château ligt op een indrukwekkende heuvel (in het Frans 'Tertre' genaamd) die totaal door wijnstokken wordt omringd. Sinds maart 2021 is het domein overgenomen door de familie Helfrich, die de lange historie van het château met de door de jaren heen verworven klasse zal voortzetten.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Chardonnay 23%, Gros Manseng 23%, Sauvignon Blanc 32%, Viognier 22%
Regio: Bordeaux
Smaak: Droog en Fris
Jaargang: 2023
Alcohol: 12,5
Drinkbaar vanaf: 2024
Houdbaar t/m: 2028
Oogst: Handmatig

Scores

95
Decanter With vivid (and gorgeous) ripe fruit, brightness and impressive mid palate juiciness, this wine is a textbook example of how successful Bordeaux dry whites can be in 2023. The cooler, forest-influence microclimate of this estate in Margaux was ideal for the unorthodox - for Bordeaux - white grape varieties in the blend, which include Gros Manseng, Chardonnay and Viognier - along with Sauvignon Blanc. A low 3.35pH balances the 13% alcohol well, and the wine has the acidity and dry extract for some cellaring to gain complexity, although the youthful freshness is hard to beat. The 60% new oak for ageing acts as ideal toast seasoning as well as an agent for broadening the palate. Bravo!
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80