De Bruijn Wijnkopers
15 december 2023

5 tips om je geopende wijn te bewaren

Net als met al het kerst-eten, kan het voorkomen dat niet alle wijn dezelfde avond op gaat. En of je er dan de volgende dag zin in hebt? Daarom hebben we een aantal tips voor je hoe je geopende wijn kunt bewaren. Houd er in ieder geval rekening mee dat de wijn anders gaat smaken in vergelijking met de eerste keer. Door zuurstof verandert namelijk iedere wijn. In het begin is dat niet erg; zuurstof zorgt ervoor dat er aroma’s vrijkomen en de wijn opent. Dat is de reden dat wijnen worden gekaraffeerd. Bij langer contact, gaat de kwaliteit verloren en zal de wijn uiteindelijk naar azijn gaan smaken. Dit noemen we oxideren. Niet lekker natuurlijk, maar je wordt er ook niet ziek van gelukkig. Ruik en proef dus altijd eerst even. 

Hier de tips om wijnen langer te bewaren: 

1. Koelen! 

Dat geldt niet alleen voor witte wijnen, ook voor rode en versterkte wijnen: bewaar ze in de koelkast. Hoe meer wijn in contact is met zuurstof, hoe sneller de wijn haar kwaliteit verliest. Het koel bewaren van wijn vertraagt dit proces aanzienlijk. Het liefst in een wijnkoelkast of koele en donkere plek van ongeveer 12 graden. Heb je die niet? Bewaar dan de wijn in de koelkast. Wil je af en toe een glas drinken, schenk dan een glas in en zet die dan weer terug in de koelkast. Een glas warmt sneller op dan een hele fles, dus je kunt er sneller van genieten. Daarnaast zijn temperatuurschommelingen niet goed voor een wijn – laat een fles wijn dus niet opwarmen om vervolgens weer koud weg te zetten. 

2. Weg met zuurstof 

De grootste vijand van een geopende fles wijn, is zuurstof. Het vertragen van het proces doe je al door te koelen. Een andere manier is het verminderen van zuurstof: 

  • Gebruik een wijnstopper, liever dan de schroefdop of kurk van de fles zelf. Deze zijn namelijk ontworpen om de fles af te sluiten van zuurstof. Je wilt natuurlijk niet nóg meer zuurstof erbij. 
  • Wijn uit de fles halen kan met een Vacuvin-systeem bijvoorbeeld. 100% vacuum krijg je hiermee niet voor elkaar, wél haalt het de meeste zuurstof uit de fles waardoor je de wijn iets langer kunt bewaren. Dat betekent: zo’n 4 dagen bewaren in plaats van 1-2 dagen. 
  • Vervang de zuurstof door gas met een Coravin. Je kunt met het Timeless-systeem wijnen zelfs nog maanden bewaren.

3. Zet rechtop 

Door de wijn rechtop te bewaren, komt een kleinere oppervlakte van de wijn in contact met de in de fles aanwezige zuurstof. Als je de fles liggend bewaart, vergroot je dat oppervlak aanzienlijk. Dit kan dus alleen als je een Coravin of vergelijkbaar systeem hebt gebruikt en geen zuurstof meer in de fles hebt.

4. Geen zon 

Fel licht, vooral UV-licht, is schadelijk voor de wijn. Zonlicht zet namelijk een proces op gang wat zwavel vrijlaat en daardoor het aroma én de smaak van de wijn beïnvloedt. Bewaar wijn dus op een donkere plek.

 5. Koken – de laatste optie

Heb je geen zin om de wijn binnen enkele dagen op te drinken? Gebruik de wijn dan om te koken of te bakken. Je kunt de wijn ook invriezen in blokjes zodat je de wijn later tijdens het koken kunt gebruiken. Handig, want de blokjes zijn al geportioneerd.


En hoe lang bewaar je de wijnen? Als je tips 1 – 4 hebt opgevolgd, dan mag je het volgende van je wijn verwachten: 

Mousserende wijn: 1-3 dagen 

Helaas helpt een lepel in een mousserende wijn niet. Mousserende wijnen verliezen niet alleen aroma’s en smaak, ook de mousse verdwijnt naarmate de fles langer open staat. Sluit de wijn direct na het schenken al af met een champagnestop. Blijft er wijn over? Zet deze dan in de koelkast en drink bij voorkeur de dag erna direct op. 

Fruitig wit: 4-5 dagen 

Een fruitige witte wijn die geen (hout)rijping heeft gehad, zal uitgesproken tonen snel verliezen, maar ontwikkelt relatief langzaam. Het liefst drink je deze wijn binnen 3 – 4 dagen op. 

Vol wit: 3-4 dagen 

Een vollere wijn die houtrijping heeft gehad, is al in contact geweest met zuurstof. Hierdoor zal een dergelijke wijn sneller oxideren. 

Lichte rode wijnen: 2 – 3 dagen 

Denk hier aan Pinot Noir, Barbera en Grenache. Deze rode wijnen zijn erg gevoelig voor zuurstof. Bewaar deze wijnen dus niet te lang, zeker als het een oudere wijn betreft! Die drink je het liefst dezelfde avond op.

Vollere rode wijnen: 3 – 5 dagen 

Door het hogere tannine- en alcoholgehalte van volle rode wijnen, kun je deze iets langer bewaren. Dit zijn druivensoorten zoals Merlot, Syrah, Temprenillo en Shiraz. Tannines komen van nature voor in onder andere planten en druivenschillen. Ze stabiliseren de wijn en vormen een buffer tegen zuurstof. Heb je een wijn met hoge tannine, zoals een Bordeau-blend of Nebbiolo-druif? Dan kun je die langer bewaren, tot 6 dagen zelfs.

Versterkte wijn: 30+ dagen 

Versterkte wijn zoals port en sherry zie je vaak maanden op een tafel in de woonkamer staan. Vanwege het hogere alcohol-, tannine en suikergehalte, bewaren de wijnen zich langer. Let wel op: ook deze wijnen bewaar je liever gekoeld en op een donkere plek. Schenk er af en toe een glas uit, sluit goed af en je geniet er maanden van.

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80