Esther Zwanink Stevens
11 december 2022

Château Mouton Rothschild 2020 - nieuw label

Château Mouton Rothschild, de kunst van de creatie


Het is 1924 wanneer baron Philippe, zijn idee om het wijnlabel te laten decoreren, daadwerkelijk realiseert. Kunstenaar Jean Carlu hielp hem hierbij, helaas bleef het succes in deze uit. Het idee en het geloof in het succes hiervan, liet baron Philippe niet los en na een donkere periode bracht hij het label ter herdenking van ‘the Allied victory’ op de oogst van 1945 uit. De jonge onbekende kunstenaar Philippe Jullian stond hem hierin bij en ontwierp het ‘Victoire’-label. De oogst na de oorlog werd als een klein wonder beleeft en het decoreren van het label van juist dit jaar bleek een ongekend succes voor de iconische wijn. Deze was op dat moment nog onderverdeeld in de tweede klasse van de ‘Grand Crus Classés’ lijst uit 1855. 
Vanaf het jaar 1945 is ieder jaar weer een nieuwe samenwerking met een kunstenaar tot stand gekomen, hier zijn echter wel een paar uitzonderingen in te benoemen. Het oogstjaar 1953 herdenkt men de baron Nathaniel de Rothschield. Hij kocht in 1853 Château Brane-Mouton en hernoemde het direct Château Mouton Rothschild. Om deze eeuw te vieren werd het label voorzien van zijn portret, dit in plaats van een samenwerking met een kunstenaar.

Een volgend zeer memorabel jaar voor Château Mouton Rothschild, is het jaar 1973. Na een jarenlange juridische strijd, zijn ze van ‘Deuxièmes Crus’ gepromoveerd tot ‘Premiers Crus’. De enige plek waar ze, naar eigen zeggen, altijd hebben toebehoord. Het etiket van het oogstjaar wordt uitgedragen met een label die een hommage is aan Pable Picasso. Het label draagt ook de zeer gedenkwaardige woorden; ‘premier je suis, second je fus mouton ne change’.

Het jaar van de eeuwwisseling 2000, is ook niet toebedeeld aan een kunstenaar, de fles draagt een afbeelding van ‘The Augsburg Ram’, gemaakt met een techniek waarbij de afbeelding als reliëf in het goud op de donkere fles prijkt. Het zwaardere glas en de dominantere vorm van de fles, maken dit tot een begeerlijk collector's item.

Het jaar 2003, het 150ste jubileumjaar. Dit label vertoont een foto van baron Nathaniel de Rothschild waarbij in de achtergrond zinnen te zien zijn uit het originele aankoopdocument. Deze is zorgvuldig bewaard in de archieven van Mouton. Nog enkele te benoemen uitzonderlijke kunstenaars die een label creëerde zijn; Salvador Dali in 1958, Andy Warhol in 1975, Keith Haring in 1988, Karel Appel in 1988 en zelfs de Koning van het Verenigd Koninkrijk, toen nog prins Charles. Hij gaf de wijn uit 2004 een beeld. Uiteraard is iedere samenwerking, met elke kunstenaar, bijzonder te noemen. De vergoeding voor de samenwerking wordt door Château Mouton Rothschild uitgekeerd in kisten wijn. 

Zo is ook de jongste wijn van Château Mouton Rothschild, de oogst 2020, gedecoreerd door de Schotse kunstenaar van Peter Doig. De afbeelding is in een stijl die je doet denken aan Cézanne en van Gogh. Het beeld een nachtelijk muzikaal eerbetoon af aan de arbeiders in de wijngaard, het moment waarop de grote wijn geboren wordt.

Château Mouton Rothschild heeft op geheel eigen wijze een zeer sterk en krachtig wijnhuis neergezet. Ze hebben zich altijd zeer onderscheidend opgesteld en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het Château, wat altijd nog grotendeels een familiebedrijf is, wordt met hart en ziel gedragen door de huidige generatie. Anno nu zijn het de kinderen van de barones Philippine, Camille Sereys de Rothschild, Philippe Sereys de Rothschild en Julien de Beaumarchais de Rothschild. Zij zijn co-owner van het Château samen met de Supervisory Board of Baron Philippe. De eerste wijn van Château Mouton Rothschild wordt vertegenwoordigd door druiven die voornamelijk afkomstig zijn van ‘Plateau de Mouton’, dit ligt 27 meter boven zeeniveau. Hier staat voornamelijk de cabernet sauvignon druif aangeplant, maar ook merlot, cabernet franc en zeer minimaal petit verdot. De cabernet sauvignon is bij Mouton Rothschild altijd de meest dominante druif in de wijn en geeft een breed aroma met rijke tannines en rijpingscapaciteit, terwijl merlot zorgt voor de rondingen en de enorme finale. Dit duo met hier en daar een kleine aanvulling van een ander druivenras, is verantwoordelijk voor het enorme succes van de wijn. Wijn van Château Mouton Rothschild, maakt je als wijnliefhebber begerig. Deze wijn wil je hebben, proeven en bewonderen.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80