De Bourgogne Oogst van 2023: Zon en Druiven in Overvloed!

De snoeischaren zijn opgeborgen en de kelderdeuren zijn gesloten. De  oogst begon dit jaar in de enorme hitte eind augustus en eindigde comfortabel met zachte zomerse temperaturen. Tot ieders genoegen was de oogst goed, zowel qua kwaliteit als kwantiteit, vooral voor de Chardonnay. De Pinot Noir-druiven zijn ook van hoge kwaliteit: grote volumes betekenden dat ze konden worden gesorteerd op kwaliteit, waardoor het beste van dit topjaar behouden kon worden. 

De eerste druiven van de oogst werden al op 25 augustus geknipt: de Crémant de Bourgogne beet de spits af. Met de thermometer die boven de 35°C uitsteeg, kozen sommige boeren ervoor om onder de sterrenhemel te plukken. Andere boeren zochten de koelte van de zonsopgang op. Hoewel er een gebrek aan water was, dat sinds de oogst van 2022 aanhoudt, beloofde de oogst van 2023 royaal te worden. Onweersbuien kwamen precies op het juiste moment gedurende de zomer. De zonnestralen concentreerden de suiker in de druivenbessen en verrijkten ze met smaak en kleur. 

Een zachte start van de cyclus 
Ondanks een mildere winter dan normaal, was de uitloop van de knoppen een paar dagen later dan gemiddeld vanwege onstabiel weer tot april. Deze lichte vertraging betekende dat ze de uitzonderlijke lentevorst konden omzeilen.

De allereerste groene plekken werden op 2 april waargenomen op Chardonnay-wijnstokken in vroege gebieden. Daarna op Pinot Noir- en Gamay-wijnstokken op 12 april. Zodra de knopuitloop begon, vertoonden veel percelen enige variatie die aanhield tot de oogst. De lente was een rit op een weersrollercoaster. Dit leidde uiteindelijk tot een prachtige ontwikkeling van de druiventrossen. Juni bracht hevige regenval die zorgde voor enige bezorgdheid, maar uiteindelijk zetten de wijnstokken door en beloofden ze veel goeds.

De zomerse weer mix
De zomer van 2023 was een cocktail van weersomstandigheden: hittegolven, onweersbuien en zelfs hagelstormen. De wijnboeren hielden een waakzaam oog op hun wijngaarden. Vooral na twee hagelstormen die hun sporen achterlieten.

De warmte voorbij: perfectie van de pinot
Na een zeer warme augustus, met regen die net op tijd kwam, werden de druiven in perfecte omstandigheden geoogst. De vroege ochtenduren en nacht werden de piekuren van de wijnboeren. Met als resultaat dat de druiven hun frisheid en kwaliteit behielden.

De vinificatie: een nieuw begin
Met de kelderdeuren nu gesloten, is de volgende stap de vinificatie. We kijken reikhalzend uit naar de Hospices de Beaune Wijnveiling op 19 november, waar de eerste glimpen van de oogst van dit jaar zullen worden onthuld.

Laten we proosten op een jaar van zon en overvloed én op een oogst die herinneringen zal vastleggen in elke fles. Hef het glas op de wonderen van de Bourgogne. Santé!

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80