Hoe maak je het drankje bomba

Dit artikel komt uit het Parool - Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken.

De keukenhulp
Recent organiseerde Gault & Millau, de gele restaurantgids, met wijnhuis Château d’Yquem een bijzondere proeverij voor het Nederlandse Gilde van Sommeliers. Chefs Tomas Bron van restaurant Zoldering, René van der Weijden van Hemel & Aarde – waar we bijeenkwamen – Taks Yuen van Mei Wah en wij van Rijks kookten ieder een gang. Het gave was dat we wijnen mochten proeven, nog voordat ze geblend waren: dus van 100 procent sémillondruiven en 100 procent sauvignondruiven – ook nog eens van verschillende bodems.

Château d’Yquem maakt een van de beroemdste en lekkerste sauternes ter wereld – de zoete witte wijn die z’n bijzondere smaak krijgt van onder meer edelrot. Soms denken mensen dat zo’n wijn uitsluitend bij het dessert gedronken kan worden, maar hij is ongelooflijk lekker als aperitief. Ook is de wijn erg goed te combineren met hartige gerechten – over de combinatie met de millefeuille van rode biet van Rijks was de maker van de wijn, Lorenzo Pasquini, zeer te spreken.

Nederlands idee
Recent zie ik steeds vaker een wel heel bijzondere mix met deze wijn op poppen. Je kan het ordi vinden, of decadent, maar ik vind het lekker: de bomba! De mix van eenderde Château d’Yquem en tweederde champagne is een hitje in heel wat restaurants. Wat je er ook van vindt, het heeft een interessante ontstaansgeschiedenis die ik hier wilde delen.

Het verhaal gaat dat Alexander van Beek, directeur van Château Giscours in het dorpje Margaux, en zijn vrouw Veronique Sanders, die directeur is bij Château Haut Bailly, een mooie thuislunch hadden met wijnkopers Eric en Marianne de Bruijn. Zij kregen toen het idee om Yquem en Pol Roger te mixen.

Het ideetje werd later tijdens een event in de Bordeaux doorgegeven aan chefs en sommeliers. Via hen – door Nederlanders bedachte – mixdrankje Nederland binnen. En nu is het een hit, compleet met liefhebbers en haters. Die laatsten claimen dat het zonde is van de drank… maar iedere mixer weet: van goede drank worden mixdrankjes extra lekker. Een negroni is ook echt beter met de beste kwaliteit vermouth. Zie het als een luxe kir royal en geniet ervan.

Bekijk het artikel hier van Het Parool

Productgalerij overslaan

Gerelateerde producten

Proefpakket "De Bomba"

doos à 2 halve flesjes

283.50
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering binnen NL vanaf € 80