De Bruijn Wijnkopers
25 maart 2024

Established Sparkling Tea (Est.) een ware smaakrevolutie

In een wereld waar mensen voortdurend op zoek zijn naar vernieuwing en verfijning, introduceren we met trots Established Sparkling Tea (Est.). Est. is in Amsterdam ontwikkeld door een groep vrienden; een mix van sommeliers, muzikanten en creatievelingen die een passie delen voor onvergetelijke avonden en gastronomie. Dit is niet zomaar een alcoholvrije drank; het is een uitnodiging om je zintuigen te prikkelen en mee te gaan op een reis waarbij elke slok nieuwe smaken onthult. Ontworpen voor de ware avonturiers van smaak, belooft Est. sparkling tea een ervaring die zowel verrassend als onvergetelijk is.

De veelzijdigheid van Est.


Om het veelzijdige karakter van de Est. sparkling tea te laten ervaren, is Master Sommelier Laurent Richet het experiment aangegaan door Est. te proeven met verschillende glazen en heeft hij de meest fijne pairings voor je op papier gezet. 
Proefnotities Laurent
In mijn zoektocht om de Est. Sparkling Tea optimaal te ervaren, besloot ik het te serveren in verschillende soorten glazen. Waarom deze aandacht voor het type glas? Net zoals bij wijn, bier of sterke drank het juiste glas een wereld van verschil kan maken, geldt dit ook voor deze sparkling tea. Ik schonk de Sparkling Tea in een champagneflûte, een wittewijnglas (bijvoorbeeld een Riedel Riesling) en een rodewijnglas (bijvoorbeeld een Riedel Cabernet-glas). Al snel merkte ik dat de aroma's in elk glas anders tot uiting kwamen: intense aroma's in de champagneflûte tegenover een subtieler karakter in het rodewijnglas. Dit liet zien hoe veelzijdig de Sparkling Tea is en hoe het glas kan bijdragen aan de ervaring, afhankelijk van de gelegenheid. Bij het inschenken valt direct de mooie, dichte mousse op die net als bij mousserende wijn langzaam wegtrekt, wat resulteert in een drank met een onderscheidende kleur: een geeloranje tint met een licht amberkleurige kern.

Champagneflûte (Bloemen)

Levendige en krachtige aroma's vullen het glas: munt, verveine, potpourri, gedroogde rode rozen en een bloemige complexiteit, gecombineerd met tonen van zure appel en sinaasappelschil, gekruid met kruidnagel en kaneel. Dit doet mij denken aan kerstaroma zoals gekruide peperkoek, speculaas en dennennaald. In de mond is de Magnolia van Est. verrassend zacht. Een delicate bubbel, met een aangename bitterheid en zachte tannines. De fruitige noten zijn expressiever met appel, gele pruimen en gepocheerde peer in siroop. Het middenpalet is licht en gematigd, maar wel gebalanceerd, met een lange kruidige verveine-afdronk omlijst door een vleugje rook en een bittere rand die uitnodigt om weer te proeven. Een uitstekend glas voor deze thee, vooral tijdens een receptie waarbij je geest bezig is terwijl je luider praat door de menigte om je heen. De Sparkling Tea houdt je smaakpapillen bezig en maakt het onvergetelijk.

Wittewijnglas (Fruit)
De geur ontwikkelt zich rond heerlijke aroma's van citroenverbena, gemarkeerd door een rokerige toon die een idee van bitterheid versterkt. De aroma's zijn minder krachtig dan in de champagneflûte. Groene thee, roze bloemen, pioenroos, jasmijn, saffraan, basilicum, maar ook de zoetheid van gepocheerde peer, oranjebloesem, citroentijm... Een grote complexiteit van aroma's die een fruitiger facet van de sparkling tea lijken te benadrukken. In de mond is het fruitige karakter ook meer waarneembaar. Bij het eerste contact begint de thee elegant en fruitig, ontwikkelt zich naar een zachte middenpalet en eindigt met een tanninestructuur. Nu klinkt een tannine-afdronk misschien niet aantrekkelijk, maar naarmate het doorgaat, komt de fruitige peer terug vanwege deze tannines, waarna het eindigt met bloemige noten en hartige kruiden. Dit alles wordt omlijst door een helderdere zuurgraad die de drank een mooie nodige balans geeft, wat helpt om alle smaken te versterken en je doet watertanden. Een geschikt glas bij het genieten van de Sparkling Tea tijdens een maaltijd of opzichzelfstaand.

Rodewijnglas (Thee)

Het aroma is meer kruidig, de focus lijkt meer te liggen op de thee zelf. Vers hooi en droog stro met een aanhoudend, maar meer ingetogen bloemenkarakter. Er is een duidelijke fruitige expressie, sterk beïnvloed door de thee. Een soort aardsheid gecombineerd met aroma's van rode kersen, sinaasappelsmaak vitamine C tabletten, Orangina, eucalyptus, aardbeismaak gummiberen en een hint van vuursteen. Een heel andere uitdrukking dan bij de andere twee glazen. In de mond lijkt de thee wateriger en gestructureerder. Vervolgens ontwikkelt het langzaam en blijft het doorgaan. De retronasale beleving is hier echt de factor die alle complexiteit van deze drank versterkt, die zo delicaat en bijna betekenisloos leek. Wat een geweldige verrassing! Het palet wordt vervolgens meer floraal en fruitig zoals ervaren met de eerdere glazen. In het rodewijnglas komt de sparkling tea meer gastronomischer over.

Na al deze proeverijen kreeg ik honger en besloot een paar ingrediënten te testen en te proeven.

Rauwe hazelnoot: Maakt het minder bitter.
Sojasaus: de thee dekt het zout en de sojasaus neemt alle smaken weg. Ze lijken elkaar bijna op te heffen. Droge worst/salami: de thee reageert erg goed. De bittere tannine verdwijnt met het zout, waarna zowel de thee als de worst in harmonie komen.
Geitenkaas (Chavignol): moeilijke combinatie. De thee versterkt de bitterheid in de kaas.
Gerookte zalm: harmonieus. De thee snijdt door het vet, balanceert het zout en gaat heel goed samen met de rokerige tonen van de zalm.
Blauwe kaas: de thee wordt fruitig.
Crème paté: werkt goed met de umami, zout en textuur van de paté.
Pepernoten: werkt goed. Maakt de thee fruitig.
Pepernoten met pure chocolade: geweldig!
Pure chocolade: geweldig!
Gepocheerde peer in siroop: werkt goed.
Donkere chocolade en gepocheerde peer samen: thee wordt floraal.

Deze wijn-spijs combinaties toonden aan hoe veelzijdig de Est. Sparkling Tea is en hoe deze zich aanpast aan diverse smaken en texturen, wat het niet alleen een fascinerende drank maakt voor een proeverij, maar ook een uitstekende begeleider voor uiteenlopende gerechten.


  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80