Château d'Yquem, 1er Grand Cru Classé Halve fles

De allermooiste  dessertwijn die wereldwijd wordt gemaakt! Een hoge exclusieve wijn voor de ultieme levensmomenten! Hier een ''Grand Millésime par excellence''. In de kleur iets ontwikkeling, goudgeel met amber tinten. De geur start met marmelade, pruim en gedroogde abrikoos. De smaak is extreem zacht en rond.

Lees meer

37,5 cl

Niet voor export

93
98
97
Château d'Yquem, 1er Grand Cru Classé Halve fles

275.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
37,5 cl

Niet voor export

93
98
97

Omschrijving

Château d'Yquem is het summum van de Sauternes. Die positie wordt ook vandaag de dag nog waargemaakt. De grootste heuvel van de Sauternes waarop de wijngaard ligt heeft een eigen microklimaat, met in het najaar iets meer mist in de ochtend en iets meer zonnewarmte in de midag. De wijn wordt gemaakt van de druivensoorten sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door het specifieke (micro)klimaat van Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting (veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea). 

Hierdoor krijgt de wijn een unieke zoetheid, maar is het rendement in termen van opbrengst uitzonderlijk laag (het vocht uit de druiven gaat namelijk vrijwel geheel verloren). Door beide gevolgen is de prijs van deze wijn zeer hoog. Voor de oogst schakelt d'Yquem een klein leger van plukkers in (ca 150 pers.) die 4 tot 6 keer de akker doorgaan, op zoek naar alleen volledig gebotryseerde druiven. Na de gisting 2 tot 6 weken in nieuwe vaten, krijgt de wijn een extreem lange fustrijping van gewoonlijk 3,5 jaar. wat pure klasse, stijl en weelde geeft, is eenmaal de gebottelde wijn vrijwel volmaakt. 

In tegenstelling tot andere Chateaux, brengt Chateau d’Yquem pas vier jaar na dato de wijn fysiek op de markt; mede door de lange houtrijping.Omgerekend vanuit de lage opbrengst aan druiven per hectaren, hebben zij één wijnstok nodig per glas ! In tegenstelling tot andere Chateaux, brengt Chateau d’Yquem pas vier jaar na dato de wijn fysiek op de markt; mede door de lange houtrijping.In de classificatie van 1855 is Sauternes als enige dorp buiten de Médoc opgenomen. In die classificatie heeft Château d'Yquem als enige de classificatie premier grand cru gekregen, een speciaal voor Yquem ingestelde klasse. 

 Vanaf vóór de Eerste Wereldoorlog tot 1968 werd het domein geleid door de markies Bernard de Lur Saluces, die in 2004 werd opgevolgd door graaf Alexandre, die ook het Château de Fargues in Sauternes bezit. In 1996 verwierf LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) een meerderheidsbelang in Château d'Yquem na een bittere familiestrijd. Pierre Lurton (die ook de leiding heeft over Château Cheval Blanc) werd door de nieuwe eigenaars benoemd tot directeur.

Details

Type wijn: Dessert - Zoet
Formaat: Halve fles (37,5 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Sauvignon Blanc 45%, Sémillon 55%
Regio: Bordeaux
Substreek: Sauternes
Smaak: Zoet
Jaargang: 2019
Alcohol: 14,5
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2042
Oogst: Handmatig
Restsuikers: 138 g/l
Zuurtegraad: 5,5 g/l

Scores

93
Robert Parker A blend of 55% Sémillon and 45% Sauvignon Blanc (the highest percentage of Sauvignon Blanc ever), the 2019 d'Yquem features a Sauvignon Blanc-driven bouquet with aromas of menthol, artichoke, iodine, asparagus and orchard fruits. Balanced and delicately moderated on the palate, it’s energetic and tense, culminating in an ethereal, fruity finish. Residual sugar: 138 grams per liter.
98
Vinous Owners LVMH took the decision to delay the release of the 2019 Yquem until spring 2022. It was tasted with winemaker Sandrine Garbay in London. After the summer drought when Sauternes received just 2.5mm of rain until 26 July, that day saw a 112mm deluge that replenished underground reserves and gave ripening the push it needed. Dry and warm conditions prevailed throughout September when there was no sign of botrytis infection. That was finally provoked by 38mm of rain between 21 and 25 of September, followed by warm clement weather. After minor picking of Sauvignon Blanc on 7 of October, the main harvest began in earnest on 10 October. Pickers worked over the following five days, including Sunday. Time was of the essence because, as forecasts predicted, the weather suddenly changed on 14 of October with 40mm or rain. After that, the picking teams skirted between showers between 17 and 22 of October, though by now the fruit had begun to deteriorate. Therefore, the key aspect of this Yquem is the extremely tight picking window. The final blend contains 138g/L residual sugar, which is slightly less than the previous vintage, with 5.5g/L total acidity and 14.4% alcohol. Tasting the 2019, I noticed that it has a slightly paler hue compared to recent vintages (though I never read too much into the colour of young Sauternes.) For certain, it has a highly-aromatic bouquet that is beguiling in purity, enticing aromas of honeysuckle and saffron, soon joined by camomile, white flowers and orange blossom. It has wonderful delineation and gains intensity with aeration. The palate is supremely well-balanced with fine bead of acidity. Very harmonious and armed with just the right amount of viscosity, this Yquem is surprisingly understated at first but gains presence, offering irresistible flavours of layers of honey, lemongrass, lemon thyme and orange pith. Yquem is so tempting in its youth, but I feel that this vintage will repay those with the nous to cellar for at least a decade.
97
Decanter The 2019 vintage of Château d'Yquem has the highest proportion (45%) of Sauvignon Blanc in any modern Yquem. The Sauvignon Blanc adds to the freshness, acting as a great balance to the succulent, sweet and voluptuous palate. Intense peach and apricot, combined with lemon and orange zest, make this highly appealing to drink right away – an ideal vintage with which to start Yquem’s ‘lighthouse’ project. However, it would be a shame not to give this 10+ years maturation to see how it develops. Very well, I suspect. The growing season was both warm and wet, with mildew a big threat. After a mostly dry September, 40mm rain came at the end of the month, leading to a very short harvest window. All of the Yquem grapes were picked in two tries within a one-week period. Residual Sugar: 138g/L.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80