Clos Puy Arnaud

Thierry Valette maakt één van de zeldzame biologische wijnen in Bordeaux. Voorheen eigenaar van het gereputeerde Château Pavie, 1er Cru Classé Saint-Emilion, weet hij hoe je een geweldige wijn moet maken. Puy Arnaud is een blend van hoofdzakelijk Merlot en een klein percentage Cabernet Franc die een wijn met veel diepgang oplevert, levendig en vol rijp zwart fruit. De smaakpapillen worden ruim gestreeld. Côtes de Castillon schurkt aan tegen de grote terroirs van Saint-Émilion en is één van de meest veelbelovende wijnstreken van Bordeaux, zeker met mensen als Thierry Valette in de wijngaarden!

Lees meer

91
95
Clos Puy Arnaud

32.95

Deze wijn is beschikbaar rond juni 2025

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
91
95

Omschrijving

De historie van Clos Puy Arnaud voert ons terug naar 1871. In 2000 nam Thierry Valette het domein, gelegen in de appellatie Côtes-de-Castillon, over. De familienaam Valette is zeker geen onbekende in  de wijnwereld, met o.a. Château Troplong Mondot en voorheen ook Château Pavie (met Thierry Valette als mede-eigenaar) in het bezit. Toch was het voor Thierry geen uitgemaakte zaak om in de voetsporen van zijn familie te treden en koos hij eerst een artistiek pad, in de vorm van moderne dans en Jazz, alvorens hij zich (na veel studie, training en ervaringen bij o.a. Jean Paul Valette van Château Pavie, François Mitjavile van Château le Tertre Roteboeuf, Peter Sichel in de Corbières) toewijdde aan het maken van wijn. 

Thierry Valette is groot voorstander van de biologische en biodynamische wijnbouw. Sinds het begin werken ze bij Clos Puy Arnaud dan ook, hoewel destijds nog niet gecertificeerd, uitsluitend biologisch. In 2005/2006 volgde een officiële omschakeling naar de biodynamie. De visie en werkwijze van Thierry Valette en zijn team is experimenteel, onderscheidend en ademt biodynamie, het unieke karakter van de percelen staat centraal en het is aan de wijnmaker om de beste manier te vinden om deze tot zijn recht te laten komen. 

De 15,5 hectare aan wijngaarden bevinden zich op de rechteroever van Bordeaux, op een plateau met een bodem van kalksteen en klei, ten oosten, en in het verlengde, van het beroemde kalksteenplateau van Saint-Emilion. Op de wijngaarden staat voornamelijk merlot (65%), cabernet franc (25%) en cabernet sauvignon (5%) aangeplant. De wijnen kennen een ongekende finesse, fruitigheid, frisheid en mineraliteit.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Cabernet Franc 25%, Cabernet Sauvignon 5%, Merlot 70%
Regio: Bordeaux
Substreek: Castillon Côtes de Bordeaux
Smaak: Licht en Fruitig
Jaargang: 2022
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 12
Drinkbaar vanaf: 2026
Houdbaar t/m: 2036
Oogst: Handmatig

Scores

91
Robert Parker A blend of 70% Merlot, 25% Cabernet Franc and 5% Cabernet Sauvignon, the 2022 Clos Puy Arnaud displays a delicate yet complex bouquet with aromas of sweet cherries, loamy soils, iris, lilac, dark berries and hints of menthol. Medium to full-bodied, charming and fleshy, with powdery tannins, it's penetrating and saline. This estate is producing more and more characterful, high quality wines, and the the 2022 is one of the best ever
95
Vinous The 2022 Clos Puy Arnaud is a real stunner, and one of the great under the radar gems on the Right Bank. The 2022 is an especially rich, heady wine. Blue/purplish fruit, lavender, spice, leather and gravel build in a heady, sumptuous wine that delivers the goods. Clos Puy Arnaud could easily challenge many more illustrious names on the Right Bank. 
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80