BattenfeldSpanier, Riesling C.O. Liquid Earth

C.O. Liquid Earth is een bijzondere wijn. C.O. staat voor Carolin en Oliver, het is namelijk de bruiloftswijn van Carolin en Hans Oliver Spanier. De druiven zijn afkomstig van de oudste Riesling-druivenstokken die staan aangeplant op de 'Große Lage' plots Frauenberg en Zellerweg am Schwarzen Herrgott. H.O. Spanier gaat vlak voor de oogst zelf de wijngaarden in om de oudste stokken, op de armste stukken grond, te markeren. De oogst geschiedt manueel en pas aan het einde van de oogstperiode. De naam 'Liquid Earth' komt van de expressie van het steenachtige terroir en het mineralige karakter van de wijn, dat doet denken aan natte kiezels. Het mondgevoel is rond en zacht met een ongelooflijke verfijndheid, zonder aan kracht te verliezen. De wijn rijpt tenminste 5 jaar alvorens hij op de markt wordt gebracht. Een zeer bijzondere wijn, die een geheel andere kant van de Riesling belicht.

Lees meer

96
96
97
94
BattenfeldSpanier, Riesling C.O. Liquid Earth

244.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
96
96
97
94

Omschrijving

Hans Oliver Spanier neemt onder de nieuwe generatie wijnmakers in Rheinhessen een uitzonderlijke positie in. Zijn wijnen, afkomstig van de arme kalkhoudende bodems van de zuidelijke Wonnegau, zijn van grote minerale diepte, maaraltijd toegankelijk. BattenfeldSpanier biedt een indrukwekkende range loepzuivere wijnen van een consequent hoog niveau. Van de 'instap' Gutsweinen tot de Grosse Lages en de bijzondere zeldzaamheden die het huis produceert.  In 1991 legt de dan pas 20-jarige Hans Oliver Spanier het fundament voor het huidige succes.

Na de overname van het wijndomein van zijn ouders en de overname van het naburige wijnhuis Battenfeld, schakelt Spanier in 1993, tegen de klassiek Duitse  wijnbouwstroom in, over op biologische wijnbouw. In 2005 volgt ook de stap naar een volledig biodynamische arbeidsfilosofie.

Tegenwoordig cultiveert het wijnhuis in Hohen-Sülzen, in Nieder-Flörsheim en Mölsheim meer dan 30 hectare wijngaarden, die voor 75% zijn beplant met riesling, de specialiteit van het huis. In 2006 trouwde Hans Oliver Spanier met de oenoloog Carolin Gillot van het wijnhuis Kühling-Gillot. Ondanks het huwelijk worden beide huizen nog steeds afzonderlijk beheerd en op de markt gebracht. En zeker niet zonder succes:  Met lovenswaardige kritieken in de belangrijke wijngidsen (Eichelmann, Gault & Millau) en een mooie titel in de wijngids Vinum: Hans Oliver Spanier en Carolin Gillot, wijnmakers van het jaar 2018.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Duitsland
Druivensoort met percentage: Riesling 100%
Regio: Rheinhessen
Substreek: Hohen-Sülzen
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2018
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 12,5
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2032
Oogst: Handmatig

Scores

96
Robert Parker From the Kalkofen, In den Löchern and Auf dem Felsen inside the Silberberg vineyard between Frauenberg and Schwarzer Herrgott, the 2018 Riesling C.O. Liquid Earth Family Reserve displays an intense, golden-yellow color and opens with intense, juicy, finely mineral and very elegant fruit and chalky nuances. Pressed gently for 12 hours and racked straight into a stück and halbstück, this is a full-bodied, rich and finessed, persistently saline and tightly structured C.O. that has some palatable similarities to Trimbach's Clos Ste Hune from the Rosacker Alsace Grand Cru. The finish is tight, saline and grippy, beautifully juicy, intense and very long. 12.5% stated alcohol. Natural cork. Tasted at the domaine in July 2023.
96
Vinous This Riesling CO XVIII Liquid Earth edition will be released in September 2023 at the Place de Bordeaux. The nose brims with lifted chamomile, ethereal citrus, intense waxed lemon peel, dried lemon rind and wet earth. Very fragrant. The palate is bullet-like and tense, despite the hot year emerging from cool limestone depth and resonating with lemon and chamomile, tapering into a refined, defined zestiness. There's utter concentration, real purity and the beginning of oily texture and a notion that seems to dig deeper and deeper into the soil. The 2018 is long and textured with a lovely note of yellow, ripe , pure apple and earth on the finish. Wow. In its incipient evolution, this is almost reminiscent of Alsace, understandable with 2018 sunshine and limestone. (Bone-dry)
97
James Suckling Although this is being released at five years of age the flinty nose seems a lot fresher than the wine's age suggests. This needs some air for the quince and grapefruit aromas to emerge. Seriously compact, concentrated and structured for the hot and usually rather lush vintage. Very long, cool and intensely chalky finish. Excellent further aging potential. From organically grown grapes. Drink or hold.
94
Decanter Subtle chervil and yarrow with a Riesling bite, brisk and lactic nose. So chalky, so stony, so profound, great concentration and complexity. Lean and light, with pointed minerality. Delicious stuff. Nominated by Caro Maurer MW.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80