Wijnhuis "BattenfeldSpanier"
Hans Oliver Spanier neemt onder de nieuwe generatie wijnmakers in Rheinhessen een uitzonderlijke positie in. Zijn wijnen, afkomstig van de arme kalkhoudende bodems van de zuidelijke Wonnegau, zijn van grote minerale diepte, maaraltijd toegankelijk. BattenfeldSpanier biedt een indrukwekkende range loepzuivere wijnen van een consequent hoog niveau. Van de 'instap' Gutsweinen tot de Grosse Lages en de bijzondere zeldzaamheden die het huis produceert. In 1991 legt de dan pas 20-jarige Hans Oliver Spanier het fundament voor het huidige succes.
Na de overname van het wijndomein van zijn ouders en de overname van het naburige wijnhuis Battenfeld, schakelt Spanier in 1993, tegen de klassiek Duitse wijnbouwstroom in, over op biologische wijnbouw. In 2005 volgt ook de stap naar een volledig biodynamische arbeidsfilosofie.
Tegenwoordig cultiveert het wijnhuis in Hohen-Sülzen, in Nieder-Flörsheim en Mölsheim meer dan 50 hectare wijngaarden, die voor 75% zijn beplant met riesling, de specialiteit van het huis. De overige 25% is beplant met de zogenoemde Burgunders, Bourgogne-variëteiten. In 2006 trouwde Hans Oliver Spanier met de oenoloog Carolin Gillot van het wijnhuis Kühling-Gillot. Ondanks het huwelijk worden beide huizen nog steeds afzonderlijk beheerd en op de markt gebracht. En zeker niet zonder succes: Met lovenswaardige kritieken in de belangrijke wijngidsen (Eichelmann, Gault & Millau) en een mooie titel in de wijngids Vinum: Hans Oliver Spanier en Carolin Gillot, wijnmakers van het jaar 2018.
Details
Type wijn: | Witte Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Duitsland |
Druivensoort met percentage: | Riesling 100% |
Regio: | Rheinhessen |
Substreek: | Hohen-Sülzen |
Smaak: | Rijk en Mineraal |
Jaargang: | 2024 |
Landbouw: | Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch |
Alcohol: | 12 |
Serveertemperatuur: | 10˚ |
Drinkbaar vanaf: | 2025 |
Houdbaar t/m: | 2027 |
Oogst: | Handmatig |
Bodemsoort: | Kalksteen |
Restsuikers: | 2,4 gr/l |
Zuurtegraad: | 7,8 gr/l |
Vinificatie: | Spontane fermentatie met natuurlijke gisten. Voor de fermentatie een koude inweking en er wordt geen malolactische vergisting toegepast. De wijn rijpt in grote Doppelstück vaten(2400ltr). |
Scores
Wonderschoon instapmodel voor wie zich waagt aan de romance met riesling. Echt onontkoombaar puur Duitse riesling, maar niet zo onverbiddelijk strakdroog. Laat staan dat je zoals ze vroeger zeiden je nieuwe liefde eerst maar even een decennium of wat in de kelder moest opsluiten voor hij benaderbaar was.
Druiven, dauw, voorjaar proef je. En nog honderden nuances en schakeringen: de wijngaard, de bodemsoorten, het klimaat, het weer van dit oogstjaar. En bovenal die wonderbare balans tussen rijp fruit en zuren die Duitse riesling en ander mooi Duits wit zo uniek maakt. En dat alles voor een weggeefprijs. Wij hebben het al vaker gezegd, maar voor de zekerheid: een eeuw geleden kostten Duitse rieslings meer dan de beste bordeauxs...