Zo open je een fles bubbels

Het openen van een fles champagne, of andere ‘méthode traditionelle’ mousserende wijn vraagt iets meer aandacht dan een stille wijn. Een kurkentrekker heb je dan ook niet nodig. Een fles champagne heeft twee keer zoveel druk als een gemiddelde autoband, namelijk zo’n 6 Bar. Je kunt de fles heel hard schudden en de kurk er af laten schieten, maar dat vinden wij zonde van de champagne. Een champagnefles correct openen gaat met een vrouwenzucht, niet met een harde ‘plop’. 

Volg deze stappen om een fles veilig te openen, zonder champagne te verliezen en zonder rondvliegende kurken. 

 1. Zorg dat de fles gekoeld is, het liefst ongeveer 8-10°C. De meeste bubbels serveer je op 8°C, de oudere en rijpere champagnes kun je best op 10°C serveren. 
 2. Verwijder het folie. Er zit een begin waarmee je het folie eenvoudig kunt verwijderen. 
 3. Nu komt het meest spannende, verwijder het muselet. Houd met één hand de hals aan de bovenkant van de fles vast en houd je duim voor de zekerheid op de bovenkant van de kurk. Met de andere hand draai je het ijzerdraad 6x om het vervolgens te verwijderen. Zet je duim zo snel mogelijk weer op de bovenkant van de kurk. Je kunt ook het muselet alleen losdraaien en laten zitten voor de volgende stap. Dit geeft je iets meer grip op de kurk. Houd dan evengoed je duim aan de bovenkant van de kurk! 
 4. Pak nu de fles op met je andere hand: houd de fles in een hoek van ongeveer 45 graden. De mousse gaat altijd recht omhoog, dus zo heb je meer druk opwaarts en minder kans dat je champagne verliest. Met je ene hand blijf je de hals vasthouden en houd je de kurk tegen, met je andere hand houd je de onderkant van de fles vast en ga je de fles draaien totdat je voelt dat de kurk eruit is. LET OP: de druk op de fles is groot, richt dus voor de zekerheid de fles niet op andere mensen! 
 5. Met een zachte zucht heb je nu als het goed is de kurk in je ene hand en de fles in de andere hand. Je kunt nu inschenken! 
 6. Houd het glas waar je de champagne inschenkt tijdens het schenken op ongeveer 45 graden om te zorgen dat de wijn niet over het glas heen schuimt. Schenk heel voorzichtig in tot ongeveer 2/3 van het glas. Je kunt ook een beetje inschenken, de wijn even laten rusten en dan de rest inschenken om te voorkomen dat de champagne over het glas heen gaat. 

TIP: van vroeger uit schenken we champagne nog vaak in flûtes: lange, smalle, hoge glazen. De bubbels leggen een lange weg af en zijn dan goed te zien, maar van de aroma’s krijg je minder mee omdat de glazen zo smal zijn. Het beste glas voor champagne en vergelijkbare wijnen is een glas in de vorm van een tulp. Op de bodem in het kuiltje vormt de mousse zich. Het glas loopt dan naar breed en dan weer iets smaller; de mousse komt aan het oppervlakte en de belletjes knappen waardoor de aroma’s vrijkomen. Het smaller toelopen van het glas vangt deze aroma’s. En omdat een tulpglas breder is, kun je er iets eenvoudiger je neus instoppen dan bij een flûte. Geen tulpglas? Een witte-wijn-glas kan ook prima!

Proost!

 • Meer dan 1.000 wijnen
 • Elke wijn direct van de boer
 • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
 • Elke wijn per fles te bestellen
 • Gratis levering vanaf € 80