Celler del Roure, Safrà

- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
Omschrijving
Het Valenciaanse wijnhuis Celler del Roure werd opgericht in 1999 door Pablo Calatayud met behulp van zijn vader en broer. Dit van oorsprong kleine familiebedrijf vindt zijn basis in Moixent. Naast een klein aantal populaire druivenvariëteiten, was het doel vooral om het cultiveren van inheemse pre-phylloxera wijnstokken nieuw leven in te blazen. De focus ligt hierbij op de veelal vergeten rode druivenvariëteit Mandó.
Pablo is erg geïnteresseerd in de historie van de regio en de vroegere vinificatiemethoden. Een ware schatkamer opent zich dan ook wanneer in 2006 een oude bodega in de hooglanden van Les Alcusses wordt aangekocht. In de ondergrondse kelders van de bodega blijken zich 75 oude ingegraven terracotta amfora’s te bevinden. Een unieke vondst! Het lukte Pablo een gedeelte van deze amfora’s van 600 tot 2800 liter te restaureren en in gebruik te nemen.
Door een bijzonder systeem kunnen de amfora’s goed afgesloten worden en vindt er geen oxidatie plaats. Het gebruik van amfora’s geeft de wijnen een uniek en puur karakter. Met zijn kwalitatief zeer goede, elegante en gebalanceerde wijnen én unieke werkwijze heeft het domein een prominente plek ingenomen in de Valenciaanse wijnmaakcultuur. Het domein heeft 40 hectare wijngaard in eigen bezit. Deze zijn beplant met mediterrane druivenvariëteiten en er wordt enkel met de hand geoogst. Daarnaast leasen ze nog enkele plots. De bodems variëren van klei tot zand, maar bestaan in de basis alle uit kalksteen en zijn gelegen op zo’n 600 meter boven zeeniveau. Het wijnhuis is biologisch gecertificeerd.
Details
Drinkbaar vanaf: | 2022 |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Houdbaar t/m: | 2024 |
Type wijn: | Rode Wijn |
Land: | Spanje |
Regio: | Valencia |
Substreek: | Moixent |
Landbouw: | Gecertificeerd biologisch |
Smaak: | Rood Fruit en Fluweel Zacht |
Jaargang: | 2021 |
Druivensoort met percentage: | Arcos 30%, Mando 70% |
Alcohol: | 12,5 |
Scores
De bodega heeft iets met vergeten druiven. Zo hebben zij de mandó gereanimeerd en die druif mag ook in deze wijn opdraven. Daar treft ie dan de arcos. Nooit van gehoord? Dan ben je in goed gezelschap. Wij ook niet. Even opzoeken maar. Heet voluit de arcos de miguel en hoort eveneens in het rijtje 'vergeten druiven' plaats. bedient zich tevens van de aliassen juan ibáñez, concejón en moristel waar wij ook nog nooit eerder van gehoord hadden. Ja lieve mensen, ook De grote Hamersma is nooit te oud om te leren en misschien daarom doen we dit werk zo graag.
Enfin, wat kan die druif? Lichte zuren brengen, een schuchtere fruitpresentatie geven en niet al te veel alcohol op de teller zetten. Voorts laat ie zich bij voorkeur blenden met homeboy tempranillo of met international cabernet sauvignon. Maar kijk aan: hier met die mandó. Het curieuze duo levert een opvallende wijn op die door het wijnhuis omschreven wordt als 'een rode wijn met de ziel van een witte'. Wat betekent dat in het glas van het proefpanel? Iets waarvan wij menen dat het niet in de buurt komt van een blanco. Zelfs niet van een rosado. Wat stoerige kaordate rode die op amfora is opgevoed overigens, een techniek die ze met overtuiging hebben omarmd op de bodega (zie daarvoor de Cullerot). We noteren flink wat zwart fruit: bramen en zwarte bessen. Ook sappig rood fruit en een snufje groene kruiderij. Toch: een hoge doordrinkfactor vanwege het lage alcoholpercentage.