Château du Tertre, 5ème Grand Cru Classé Magnum

De kleur is briljant diep rood/paars. Rode en zwarte bessen, chocolade, een houtskooltintje en de geur van natte bosgrond in de herfst, zijn de kenmerken van deze uitmuntende 5e cru. Du Tertre is net als grote broer Giscours elegant en levendig. De afdronk is spannend en lang met de juiste diepte om heel lang van na te genieten.

Lees meer

1,5 liter
93
92
Château du Tertre, 5ème Grand Cru Classé Magnum

125.45

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
1,5 liter
93
92

Omschrijving

Het kasteel dateert uit de 18e eeuw maar de oorsprong van het landgoed is veel ouder en gaat terug tot 1143 en behoorde toe aan de adellijke familie D’Arsac. Du Tertre wisselde in de eeuwen die volgden diverse malen van eigenaar. Zo kwam het in handen van de rijke familie Ségur die vele kastelen in de Médoc bezaten waaronder Phelan-Ségur en Calon-Ségur. 

In de vroege 20e eeuw trad het verval op door onder meer de depressie, de oorlog en de effecten van de desastreuze druifluis die vele wijngaarden vernietigden. In 1961 kocht de familie Gasqueton het kasteel en investeerde fors. Helaas resulteerde dat niet in een topwijn. Pas nadat Eric Albada Jelgersma het landgoed in 1997 aankocht en Alexander van Beek als zijn manager aanstelde nam de kwaliteit een vlucht. 

Nu is Du Tertre een wijn van topniveau en 5e Grand Cru Classé meer dan waardig. Het Château ligt op een indrukwekkende heuvel (in het Frans 'Tertre' genaamd) die totaal door wijnstokken wordt omringd. Sinds maart 2021 is het domein overgenomen door de familie Helfrich, die de lange historie van het château met de door de jaren heen verworven klasse zal voortzetten.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Magnum (1,5 liter)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Cabernet Franc 13%, Cabernet Sauvignon 54%, Merlot 27%, Petit Verdot 6%
Regio: Bordeaux
Substreek: Margaux
Smaak: Zwart Fruit en Rijk
Jaargang: 2019
Alcohol: 12,5, 13,5
Drinkbaar vanaf: 2022
Houdbaar t/m: 2036
Oogst: Handmatig

Scores

93
Robert Parker The 2019 du Tertre opens in the glass with aromas of sweet cassis and plums mingled with undergrowth, cedarwood, violets and subtle hints of cigar wrapper. Medium-bodied, bright and integrated, with a nicely concentrated core of fruit, lively acids and fine, powdery tannins that assert themselves on the finish, it delivers a certain generosity of fruit in a fine-boned package. Even if this numbers among the more powerful du Tertre vintages of recent years, it remains a wine defined by elegance more than impact.
92
Vinous The 2019 du Tertre is powerful and virile, just as it was en primeur. Black cherry, graphite, smoke, tobacco, licorice, incense and crushed rocks lend notable complexity to this decidedly brooding, potent Margaux. I have always wondered if du Tertre, which is always a bit monolithic, can be more. The château is under new ownership, so perhaps we will find out.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80