Château du Tertre, 5ème Grand Cru Classé

De kleur is diep roodpaars. Rode en zwarte bessen, chocolade, een houtskooltintje en aroma's van natte bosgrond in de herfst zijn de kenmerken van deze uitmuntende 5e cru. Du Tertre is net als grote broer Giscours elegant en levendig. De afdronk is spannend en lang met de juiste diepte omheel lang van na te genieten. Onze eigen Master Sommelier Laurent Richet geeft de 2023 de volle 10 punten: "Well crafted wine with elegance, length. Juicy cassis fruit with plums and strawberries. Also a hint of menthol."

Lees meer

93
92
96
Château du Tertre, 5ème Grand Cru Classé

37.50

Deze wijn is beschikbaar rond juni 2026

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
93
92
96

Omschrijving

Het kasteel dateert uit de 18e eeuw maar de oorsprong van het landgoed is veel ouder en gaat terug tot 1143 en behoorde toe aan de adellijke familie D’Arsac. Du Tertre wisselde in de eeuwen die volgden diverse malen van eigenaar. Zo kwam het in handen van de rijke familie Ségur die vele kastelen in de Médoc bezaten waaronder Phelan-Ségur en Calon-Ségur. 

In de vroege 20e eeuw trad het verval op door onder meer de depressie, de oorlog en de effecten van de desastreuze druifluis die vele wijngaarden vernietigden. In 1961 kocht de familie Gasqueton het kasteel en investeerde fors. Helaas resulteerde dat niet in een topwijn. Pas nadat Eric Albada Jelgersma het landgoed in 1997 aankocht en Alexander van Beek als zijn manager aanstelde nam de kwaliteit een vlucht. 

Nu is Du Tertre een wijn van topniveau en 5e Grand Cru Classé meer dan waardig. Het Château ligt op een indrukwekkende heuvel (in het Frans 'Tertre' genaamd) die totaal door wijnstokken wordt omringd. Sinds maart 2021 is het domein overgenomen door de familie Helfrich, die de lange historie van het château met de door de jaren heen verworven klasse zal voortzetten.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Cabernet Franc 11%, Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 15%, Petit Verdot 4%
Regio: Bordeaux
Substreek: Margaux
Smaak: Zwart Fruit en Rijk
Jaargang: 2023
Alcohol: 12,5
Drinkbaar vanaf: 2026
Houdbaar t/m: 2040
Oogst: Handmatig

Scores

93
Robert Parker As this estate's extensive restructuring begins to come to fruition, the 2023 du Tertre contains fully 70% Cabernet Sauvignon, as replanted parcels begin to be included in the grand vin, complemented by 15% Cabernet Franc and the rest Merlot. Offering up aromas of dark berries, licorice, lilac and mint, it's medium to full-bodied, layered and fleshy, with a notably concentrated, serious core by this estate's typically charming standards, revealing sweet structuring tannins and a succulent, seamless profile. In short, du Tertre's renaissance continues.
92
Vinous The 2023 du Tertre is deep, powerful and resonant right out of the gate. Dark-toned fruit, chocolate, lavender, mocha and dried herbs are broadly sketched. This heady, layered Margaux is certainly not shy. All it could use is a bit more polish in its contours.
96
James Suckling
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80