Wijnhuis "La Tour Gallus"
Sinds 1680 wordt het 17 hectare tellende Domaine La Tour Gallus van vader op zoon doorgegeven. De huidige wijnmaker, oenoloog Damien Rineau, koestert dezelfde familiepassie en werkt volledig zonder insecticiden; hij gaat zelfs verder dan de strenge Terra Vitis- en HVE-3-normen. Vanaf oogstjaar 2023 is het wijnhuis biologisch gecertificeerd. Onlangs is het domein overgenomen door Thierry Denjean, ook eigenaar van het ons welbekende Domaine Haute Perche. Damien Rineau blijft nog enkele jaren aan als wijnmaker.
La Tour Gallus ligt in het cru-gebied Gorges nabij Nantes, op zeldzame, door de Atlantische Oceaan afgekoelde gabbro-bodems. Deze vulkanische ondergrond, in combinatie met de zuid- tot zuidwestexpositie van de percelen, geeft de wijn hun kenmerkende zilte mineraliteit en levendige spanning.
De stokken Melon de Bourgogne zijn gemiddeld veertig tot ruim zestig jaar oud. Lage rendementen, handmatige oogst en een langzame, temperatuurgecontroleerde fermentatie met inheemse gisten behouden elke nuance van het terroir. Daarna rijpen de wijnen zes tot acht maanden sur lie in glasgecoate tanks: dat zorgt voor een subtiele, romige textuur zonder houtinvloed.
Het resultaat? Stralend frisse Muscadet vol citrustonen, witte bloesem en een zilte "crunch", ondersteund door krijtachtige complexiteit - wijnen die even verfijnd zijn bij oesters als verrassend gastronomisch bij verfijnde vis- en groentegerechten. La Tour Gallus bottelt zo niet alleen een druif, maar een erfgoed van vier eeuwen én een landschap van vulkanisch gesteente en zeebries.
Details
| Type wijn: | Witte Wijn |
|---|---|
| Formaat: | Fles (75 cl) |
| Land: | Frankrijk |
| Druivensoort met percentage: | Melon de Bourgogne 100% |
| Regio: | Loire |
| Substreek: | Muscadet Sèvre et Maine sur lie |
| Smaak: | Droog en Fris |
| Jaargang: | 2023 |
| Alcohol: | 12 |
| Serveertemperatuur: | 10-12˚ |
| Drinkbaar vanaf: | 2025 |
| Houdbaar t/m: | 2030 |
| Oogst: | Handmatig |
| Bodemsoort: | Een stollingsgesteente genaamd "Gabbro" |
| Vinificatie: | 25 dagen temperatuurgecontroleerde fermentatie, tot botteling rijping op ondergrondse vaten met glazen wanden. |
Scores
Muscadet maakt een comeback met focus op terroir en kwaliteit. Zo ook Familie Rineau die al 150 jaar stand houdt tussen de Melon de Bourgogne stokken op gabbroworp afstand van Nantes. Gabbro, want dat is de bodem. Basalt-achtig zwart gesteente dat ten grondslag ligt aan Muscadet Cru Gorges, waar Rineau voornamelijk de druiven heeft. Druiven en kippen, althans dat verwacht je wel als je domein de naam kippentoren, Tour de Gallus, heeft. Heb je in ieder geval iets lekkers te eten bij de atlantische wijnen.
Deze gabbrobloem, fleur de gabbro, ruikt nog wat ingetogen. Subtiel, stenig (wie zegt dat je stenen niet kunt ruiken?), mirabellen en citroen. En misschien tot je verrassing is 'ie lekkerder in een groot glas. Zacht en zilt, wel speekselopwekkend fris, maar ook schoon, kruidig en hartig met dat typische modderige oesterkalk achtige wat wijnen uit Rias Baixas ook kunnen hebben, maar dan vriendelijker.
Zal met jaartje of twee rijping nog wat uitbollen. Op tafel met gegratineerde oesters of pannetje mosselen is hoe dit glas bedoeld is. Of bij kip dus.