Domaine Bonneau du Martray, Corton-Charlemagne Grand Cru

Gesitueerd middenin het hart van historische Grand Cru appellatie Corton-Charlemagne vinden we het climat Charlemagne, dat zich verspreidt aan de voet van de heuvel van Corton. De wijnstokken zijn georiënteerd richting het westen, waardoor ze de gehele dag in de zon staan, tot deze onder gaat. De percelen van deze wijngaard lopen van boven tot onderaan de heuvel, waarbij we een mozaïek aan verschillende terroirs tegenkomen. Van klei tot mergel en van kalk tot leem; we vinden het er allemaal. Dit vertaalt zich in een zeer complexe en rijke cuvée waarin de authenticiteit van het grote terroir van Charlemagne duidelijk naar voren komt. Met zijn tonen van gedroogd fruit en hazelnoot is dit een expressieve, volle wijn die door zijn mineraliteit en mooie zuren goed in balans gehouden wordt. De opvoeding in eikenhouten vaten en de ‘sur lie’ rijping, dragen bij aan het volle mondgevoel en een sublieme finale!

Lees meer

Niet voor export

97
93
Domaine Bonneau du Martray, Corton-Charlemagne Grand Cru

619.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Niet voor export

97
93

Omschrijving

Corton-Charlemagne behoort tot de meest begeerde witte wijnen ter wereld. De Corton-heuvel domineert het gebied rond de gemeenten Pernand-Vergelesses en Aloxe-Corton. De heuvel ontleent haar naam aan keizer Charlemagne (768-814 BC) die de eerste chardonnay-stokken hier aanplantte. Domaine Bonneau du Martray bezit ruim 30% van deze prestigieuze wijngaarden die tevens de beste wijngaarden van de gehele Corton-heuvel zijn. De wijngaarden liggen op een helling van ruim 23% uniek ten opzichte van de zon waardoor de druiven optimaal rijpen. 

Na een succesvolle carrière als architect in Parijs, wat duidelijk te zien is in de door hem zelf ontworpen kelders, was het moment daar voor Jean-Charles le Bault de la Morinière om het familiedomein te gaan leiden. Jean-Charles legde zich direct toe op nog strengere selectie, wat resulteerde in een lager rendement en daardoor nog hogere kwaliteit en intensiteit van zijn excellente wijnen. Na altijd in de familie te zijn gebleven, werd het domein in 2017 verkocht aan de Amerikaanse zakenman Stanley Kroenke, eigenaar van het cultdomein Screaming Eagle in Californië.

Opvoeding geschiedt op fust gedurende 1,5 jaar. De fijne nerf van het fust en de gedoseerde toasting ervan, waarvan 1/3 nieuw is, resulteert in een prachtige integratie van de houttonen in de wijn. 

De totale oppervlakte van het Domaine bedraagt 9,5 ha beplant met chardonnay in Corton-Charlemagne en 1,5 ha beplant met pinot noir in Corton. Het unieke van de Corton-heuvel is dat alle wijngaarden de hoogste status bezitten, die van Grand Cru. Het Domaine werkt biologisch-biodynamisch.
Quotes van internationaal vermaarde wijnschrijvers: Clive Coates: 'one of the very greatest in all Burgundy'. Hugh Johnson: 'exceptionally fine and great quality and consistant over many vintages'.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Chardonnay 100%
Regio: Bourgogne
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2020
Alcohol: 13,5
Serveertemperatuur: 10˚
Drinkbaar vanaf: 2025
Houdbaar t/m: 2034
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Klei, mergel, leem en kalksteen
Restsuikers: 1,2 gr/l
Zuurtegraad: 4,7 gr/l
Vinificatie: Na de pluk worden de druiven zacht gekneusd. Fermentatie en rijping in nieuwe en gebruikte Frans eiken vaten. Daarna worden de verschillende percelen geblend. Lichte filtering.

Scores

97
Robert Parker As I wrote earlier this year, Bonneau du Martray's 2020 Corton-Charlemagne Grand Cru unwinds in the glass with aromas of crisp Anjou pear, peach and nectarine mingled with white flowers, clear honey, nutmeg, mint and fresh bread. Medium to full-bodied, satiny and layered, it's bright and concentrated, with terrific depth at the core and a long, saline finish. Seamless, intense and complete, this elegant, precise white Burgundy is built for the cellar.
93
Vinous The 2020 Corton-Charlemagne Grand Cru was bottled in May 2022. It has a light bouquet at first, gaining intensity with time, scents of beeswax, chalk and touches of Mirabelle. The palate is well balanced with a fine bead of acidity. Quite tensile, backward and fine salinity. There is a pleasant residual spiciness here that comes through on the finish. The remainder of barrel maturation will lend more depth and weight and it will benefit from 3-5 years in bottle.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80