Domaine Huet, Le Mont Sec

Loepzuivere wijn met veel spanning. Tikje vuursteen in de geur vermengd met honingtonen en wat peer. Veel mineraliteit, complexiteit en verfijning is te ontdekken in deze Vouvray. Werkelijk een prachtige en elegante wijn; beter is in deze streek niet te vinden.

Lees meer

95
Domaine Huet, Le Mont Sec

38.75

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
95

Omschrijving

Domaine Huet is opgericht in 1928 door Victor Huet en is een iconisch domein in de Loire. Zijn zoon Gaston heeft nu dertig hectare chenin blanc in zijn bezit, verdeeld over drie percelen: Le Haut-Lieu, Le Mont en Le Clos du Bourg. Het landgoed was een van de voorlopers van de biodynamische wijnbouw in de Franse wijngaard. Deze methode, waarbij respect voor de bodem, de plant en het milieu bovenaan staat, zorgt ervoor dat de chenin blanc hier zijn ware karakter en authenticiteit laat zien.

Zo geven de soepelheid van de bruine klei van Le Haut-Lieu, de gebeitelde vuursteen van Le Mont en de ronding van de kalksteen van Le Clos du Bourg de wijnen van de chenin-druif een onvergelijkbare elegantie. Alle wijnen, van droog (sec), halfdroog (demi-sec) en zoet (moelleux) zijn van fantastische kwaliteit en geschikt om voor langere tijd te bewaren. Daarnaast beschikken de wijnen van Huet over een prachtige frisheid om het beetje restzoet perfect in evenwicht te houden.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Chenin Blanc 100%
Regio: Loire
Smaak: Droog en Fris
Jaargang: 2022
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 13
Serveertemperatuur: 11˚
Drinkbaar vanaf: 2024
Houdbaar t/m: 2033
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Groene klei, kiezel en zand.
Restsuikers: 4,2 gr/l
Zuurtegraad: 5,9 gr/l
Vinificatie: De druiven worden niet ontsteelt, zachte persing van 3,5 tot 5 uur. Vergisting op eikenhouten vat van 225 en 600 liter en RVS tanks, enkel met druif eigen gisten. Geen malolactische omzetting, zo blijft de frisheid behouden. Lichte filtering.

Scores

95
Vinous The 2022 Le Mont Sec is a parcel of Chenin planted on clay with scattered flint, giving a certain tension to the style you certainly don't find in the come-hither Clos du Bourg. Its supple, concentrated core of fruit sits within a framework of structure. Both acidity and phenolics add tension and sinew. While some natural residual sugar remains (5.5g/L residual sugar), this rounds out the palate and brings balance - it's near-as-dammit dry in its impression and technically dry under Vouvray's rules. I'd like to see this with a little more bottle age as, compared with, say, Clos du Bourg, this isn't yet ready to approach but should blossom (June 20230.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80