Domaine Trapet Père & Fils, Chambertin Grand Cru

Volgens specialisten een van de 100 mooiste wijnen van de wereld: volle geur en rijke materie. Een concentratie van diep rood en zwart fruit, frambozen, bramen, cacao, koffie en een hint van roos met een sublieme finale die minutenlang voortduurt. Het is het bekendste Grand Cru perceel van Gevrey-Chambertin. Domaine Trapet bezit er ruim 1.90 hectare aan wijnstokken, waarvan de oudste aanplant dateert uit 1919. De wijn heeft een bijzondere vermelding van 20/20 in de Revue des Vins de France gekregen en heeft daarmee een grootse, tot de verbeelding sprekende naam. Chambertin was ooit de wijn aan het hof van de koningshuizen en ook vandaag de dag wordt met ontzag gesproken over deze indrukwekkende wijn.

Lees meer

94
96
Domaine Trapet Père & Fils, Chambertin Grand Cru

624.75

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
94
96

Omschrijving

Domaine Trapet werd opgericht in 1870. Inmiddels telt dit familiebedrijf zes generaties wijnmakers en hebben ze ruim 18,5 hectare aan wijngaard in bezit. Deze wijngaarden bevinden zich allen in Gevrey-Chambertin en Marsannay, met uitzondering van de recentelijk toegevoegde 2,10 hectare in de Côte de Beaune. Domaine Trapet heeft in totaal vier hectare wijngaard op drie van de negen Grand Cru percelen in Gevrey-Chambertin: Chambertin, Chapelle-Chambertin en Latricières-Chambertin.

Vandaag de dag wordt het domein gerund door Jean-Louis Trapet, die op een bijna filosofische wijze spreekt over zijn wijnen. Hij was dan ook degene die eind jaren ’90 besloot te experimenteren met biodynamische wijnbouw. Sinds 1997 werkt het gehele domein biodynamisch, wat uiteindelijk resulteerde in het certificaat van Biodyvin en Demeter. Volgens Jean-Louis Trapet is dit enerzijds een antwoord op de huidige klimaatverandering, maar sluit het ook aan bij zijn filosofie om de druiven ‘te begeleiden, maar nooit te forceren’.

Trapet maakt een toegankelijke stijl wijn met een sprekend karakter. Complex en verfijnd met een bewonderenswaardig lange afdronk. De balans tussen het fruit, mineraliteit, frisse zuren en zachte tannines is iets wat niet snel meer vergeten wordt. Trapet slaagt erin het terroir te laten spreken, waarbij al zijn wijnen stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Een waar genot!

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Pinot Noir 100%
Regio: Bourgogne
Substreek: Gevrey-Chambertin
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2017
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 13
Serveertemperatuur: 16°
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2037
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Kalksteen, klei en mergel
Vinificatie: 2/3 hele trossen fermentatie, 1/3 ontsteeld. Koude inweking van 5 a 7 dagen. De druiven worden voorzichtig gekneusd. Fermentatie in grote open tanks met natuurlijke gisten. De wijn rijpt 18 mnd in 40% nieuwe barrique.

Scores

94
Robert Parker The 2017 Chambertin Grand Cru wafts from the glass with a beautifully complex bouquet of sweet wild berries, cherries, grilled meats, raw cocoa and cedary new oak. On the palate, the wine is full-bodied, deep and reserved, with a layered, multidimensional core, tangy acids and velvety tannins, concluding with a long, pure finish. This is a lovely Chambertin in the making that displays excellent focus and tension for the vintage.
96
Vinous The 2017 Chambertin Grand Cru has a very light bouquet at first, and I wondered whether there was some TCA. But it responds to aeration, evolving more and more fruit. The palate is very well balanced and lightly spiced, with fine grip and structure. The lovely crescendo to a fresh, slightly austere finish suggests that this needs several years in bottle. Tasted blind at the Burgfest 2017 tasting. 
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80