Domaine Trapet Père & Fils, Latricières-Chambertin Grand Cru

Gelegen direct naast zijn grote en bekende broer ‘Chambertin’, bevindt zich het Grand Cru perceel Latricières-Chambertin. Het is een van de meest zuidelijk gelegen Grand Cru percelen van de negen die Gevrey-Chambertin rijk is. De perfecte ligging in combinatie met de leeftijd van de wijnstokken (de oudste aangeplant in 1938), resulteert in elegante, geconcentreerde wijnen met een eigen karakter. Gedreven door rood en zwart fruit, bloemige tonen en een subtiele kruidige hint, is dit een Grand Cru van formaat en een groot bewaarpotentieel. Over de oorsprong van de naam van dit perceel wordt nog wel eens gediscussieerd. Sommigen zeggen dat het ‘klein wonder’ betekent, terwijl anderen overtuigd zijn dat het refereert aan de arme bodem. Aan de drinker van deze wijn de taak om te beslissen welk verhaal voor hem waar is.

Lees meer

96
97
97
Domaine Trapet Père & Fils, Latricières-Chambertin Grand Cru

450.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
96
97
97

Omschrijving

Domaine Trapet werd opgericht in 1870. Inmiddels telt dit familiebedrijf zes generaties wijnmakers en hebben ze ruim 18,5 hectare aan wijngaard in bezit. Deze wijngaarden bevinden zich allen in Gevrey-Chambertin en Marsannay, met uitzondering van de recentelijk toegevoegde 2,10 hectare in de Côte de Beaune. Domaine Trapet heeft in totaal vier hectare wijngaard op drie van de negen Grand Cru percelen in Gevrey-Chambertin: Chambertin, Chapelle-Chambertin en Latricières-Chambertin.

Vandaag de dag wordt het domein gerund door Jean-Louis Trapet, die op een bijna filosofische wijze spreekt over zijn wijnen. Hij was dan ook degene die eind jaren ’90 besloot te experimenteren met biodynamische wijnbouw. Sinds 1997 werkt het gehele domein biodynamisch, wat uiteindelijk resulteerde in het certificaat van Biodyvin en Demeter. Volgens Jean-Louis Trapet is dit enerzijds een antwoord op de huidige klimaatverandering, maar sluit het ook aan bij zijn filosofie om de druiven ‘te begeleiden, maar nooit te forceren’.

Trapet maakt een toegankelijke stijl wijn met een sprekend karakter. Complex en verfijnd met een bewonderenswaardig lange afdronk. De balans tussen het fruit, mineraliteit, frisse zuren en zachte tannines is iets wat niet snel meer vergeten wordt. Trapet slaagt erin het terroir te laten spreken, waarbij al zijn wijnen stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Een waar genot!

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Pinot Noir 100%
Regio: Bourgogne
Substreek: Gevrey Chambertin
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2019
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 13,5
Serveertemperatuur: 16°
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2040
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Kalksteen, klei, toplaag bruine aarde en kiezels
Vinificatie: 2/3 hele trossen fermentatie, 1/3 ontsteeld. Koude inweking van 5 a 7 dagen. De druiven worden voorzichtig gekneusd. Fermentatie in grote open tanks met natuurlijke gisten. De wijn rijpt in 40% nieuwe houten vaten.

Scores

96
Robert Parker The 2019 Latricières-Chambertin Grand Cru is the finest rendition of this cuvée I've ever tasted from Trapet. Unfurling in the glass with an incipiently complex bouquet that mingles dark berry fruit with nuanced of coniferous forest floor, peonies, bergamot and exotic spices, it's full-bodied, layered and velvety, with terrific depth and concentration, framed by powdery tannins and animated by a lively spine of acidity that carries through the mouthwateringly mineral finish. I wrote that Trapet's 2018 Latricières was worth a special effort to seek out - I'm happy to have some in my cellar - and that applies a fortiori to this brilliant 2019. (95-97)
97
Vinous The 2019 Latricières-Chambertin Grand Cru, which contains around 60% whole bunch, has a well-defined bouquet of ebullient dark berry fruit laced with light woodland and earthy scents. So much vigor and coiled-up energy! The palate is medium-bodied with wonderful balance, supple tannins, perfectly judged acidity and a crescendo of flavors toward the splendid, mineral-driven finish. The cooler microclimate really benefited this cuvée in 2019, and it is one of Trapet's finest contributions to the vintage. (96-98)
97
Decanter The cooler terroir has produced an exotic wine with ripe black fruit, a floral note, and a savoury, salty hint of earth. The texture is silky and the tannins are firm. There is enough substance here to age for decades. The Trapet family has owned this parcel of Latricières since 1904 when it purchased 1.5ha from the Savot family. Jean-Louis now works 74 acres.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80