Podere Le Ripi, Sogni e Follia Rosso di Montalcino

Robijnrood met een oranje gloed. Deze wijn krijgt 30 maanden houtopvoeding in grote eikenhouten vaten. In de geur een rijk boeket met intense kersen aroma's, aardbeien en kruidige tonen met een frisse hint van balsamico. Een stevige wijn met body, maar tevens mooi geïntegreerde, rijpe tannines, een aangename frisheid en een minerale touch.

Lees meer

91
91
Podere Le Ripi, Sogni e Follia Rosso di Montalcino

27.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
91
91

Omschrijving

“A while ago, in 1984, I fell in love with Montalcino. I am a nature photographer and these landscapes – as our poet Ungaretti would say – “flooded me with the light of the immense” and simply stole my soul: I needed to have a house there.” Hier begon de zoektocht naar een droomhuis in Montalcino van Francesco Illy, lid van de befaamde Illy koffie- en espressofamilie. Destijds had Illy niet de ambitie om wijnmaker te worden. Hoewel hij een groot wijnliefhebber was, achtte hij zichzelf te oud om als nieuweling de wijnwereld nog in te stappen. 

De zoektocht duurde ruim 10 jaar, waarbij hij uiteindelijk terecht kwam bij een huis op een prachtig gelegen stuk land te midden van het UNESCO wereld erfgoed gebied “Orsia Valley”. Het was er vrijwel onbewoond tot Illy er in 1998 kwam wonen en zijn domein Podere Le Ripi stichtte. In het gebied van 133 hectare kom je naast wijngaarden ook zeer diverse bosrijke stukken en 400 jaar oude olijvenbomen tegen. Deze diversiteit sluit mooi aan bij de biologische, en sinds 2010 zelfs volledig biodynamische werkwijze van het domein. De wijngaarden liggen verdeeld over het oostelijke en westelijke deel van Montalcino, allebei met geheel eigen bodem karakteristieken.  De wolf op de etiketten verwijst naar het feit dat het gebied zo onbewoond is, dat er bijna alleen wolven voorkomen.

Op bepaalde stukken staan de wijnstokken staan zeer dicht op elkaar aangeplant. Een keuze van Illy die zeker niet door iedereen werd begrepen en door zijn adviseurs sterk werd afgeraden, maar onmiskenbaar zijn vruchten afwerpt. Het dwingt de wortels, met succes, in relatief korte tijd diep de grond in te gaan om aan voldoende voeding te komen om te kunnen overleven. Hierdoor wordt de voeding verrijkt door de diversiteit van de verschillende grondlagen. Een eigenzinnige wijnmaker die samen met hoofd wijnmaker Sebastian Nasello en de rest van zijn team fenomenaal werk verzet in Montalcino.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Italië
Druivensoort met percentage: Sangiovese 100%
Regio: Toscane
Substreek: Montalcino
Smaak: Kruidig en Intens
Jaargang: 2018
Landbouw: Biodynamisch
Alcohol: 13,5
Serveertemperatuur: 16°
Drinkbaar vanaf: 2022
Houdbaar t/m: 2026
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Klei en kalksteen 
Restsuikers: 1,5 gr/l
Zuurtegraad: 6,2 gr/l
Vinificatie: Fermentatie en schilweking in cementen tanks voor 20 dagen. De wijn rijpt 30 maanden in grote houten vaten, waarna nog 6 maanden op fles

Scores

91
Robert Parker
91
Vinous
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80