Landbouwtypes

In de afgelopen eeuw zijn er veel ontwikkelingen geweest in de wijnbouw. Vanaf 1900 nam het gebruik van kunstmest zoals overal in de landbouw toe, om steeds hogere opbrengsten te krijgen. Milieu en dierenwelzijn werden hierbij echter uit het oog verloren. Als reactie op de conventionele landbouw is de biologische landbouw ontstaan. Bij biologische wijnbouw staan duurzaamheid en respect voor het leven op aarde centraal staat. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn verboden en er is minder toegevoegd sulfiet toegestaan.

Daarnaast is er de biologisch-biodynamische wijnbouw, ook wel biodynamie genoemd. De kenmerken van biologische wijnbouw gelden ook voor biodynamie, maar de biodynamische wijnbouw gaat nog een stapje verder. Binnen deze vorm van landbouw wordt gestreefd naar een hechte verbinding tussen aarde, klimaat, planten en dieren. De stand van de zon, maan, planeten en sterren speelt een belangrijke rol. De oprichter Rudolf Steiner meent dat hemellichamen krachten bezitten die de gezondheid van planten beïnvloedt en ziektes en plagen kan bestrijden.

Niet alle wijnhuizen die biologisch of biodynamisch werken, zijn ook certificeerd. Dit komt door de hoeveelheid administratief werk en de hoge kosten die komen kijken bij certificering. Daarnaast zijn er wijnhuizen die wel zo duurzaam mogelijk werken, maar niet geheel op biologische wijze. Biologisch werken brengt namelijk risico’s met zich mee: bepaalde ziektes zijn alleen met chemische bestrijdingsmiddelen tegen te gaan, waardoor biologische wijnhuizen een hoger risico lopen hun oogst te verliezen wanneer deze ziektes zich voordoen.

Natuurwijn is wijn die op zo natuurlijk mogelijke wijze wordt gemaakt. De wijnmaker grijpt dus zo min mogelijk in. Zo wordt er alleen gewerkt met natuurlijk aanwezige gisten, en dus niet met kunstmatig gekweekte gist. Ook worden er geen nieuwe eikenhouten vaten gebruikt om het smaakprofiel van de wijn te beïnvloeden en bevatten deze wijnen geen of nauwelijks toegevoegd sulfiet. Er is geen officiële certificering voor natuurwijnen, en dus ook geen officiële regels. In de praktijk wordt er altijd gebruik gemaakt van biologisch of biodynamisch verbouwde druiven die met de hand geplukt worden.

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80