Oostenrijk
Oostenrijk staat vooral bekend om zijn witte wijnen van grüner veltliner. Deze druif neemt dan ook ruim 30% van de totale aanplant van het land voor zijn rekening. Er gebeurt hier echter nog veel meer!
Lees meerFilter
Oostenrijk
Oostenrijk heeft een kleine 45.000 hectare wijngaard, waarvan bijna 70% beplant is met witte druiven. Oostenrijk staat dan ook bekend als producent van witte wijnen. Het absolute flagship van Oostenrijk is de grüner veltliner, die bijna een derde van het totale wijngaardareaal voor zijn rekening neemt. Op de tweede plaats staat zweigelt met 14%, welschriesling bezet de 3e plaats.
De wijnbouw vindt volledig plaats in het oosten en zuidoosten van het land. Niederösterreich, de streek rondom Wenen, is met 61% van alle wijngaarden de grootste wijnstreek van Oostenrijk. De meeste wijngaarden liggen ten noorden van de Donau en grüner veltliner is het meest aangeplante ras. Vier deelgebieden hebben een DAC: Weinviertel, Kamptal, Kremstal en Traisental.
Ten zuiden van Niederösterreich ligt Burgenland, een streek die profiteert van de invloed van de Neusiedlersee en daarmee een iets warmer klimaat kent. Hier komen dan ook goede rode wijnen vandaan, gemaakt van druiven als zweigelt, blaufränkisch en st. laurent. De Oostenrijkse wijnbouw is relatief kleinschalig en maar liefst 15% van de wijngaarden wordt biologisch verbouwd. Naast droge wijn wordt er mousserende (Sekt) en zoete wijn gemaakt.
Wijnen met aan de bovenkant van de fles de Oostenrijkse vlag vallen onder de aanduiding Qualitätswein, de hoogste kwaliteitsaanduiding voor Oostenrijkse wijn. Wijnen met ‘Ried’ op het etiket worden gemaakt van druiven uit één wijngaard (Ried is het Oostenrijkse woord voor wijngaard).
Maak kennis met de wijnen uit dit land en ervaar de unieke kwaliteit!