BattenfeldSpanier, Weissburgunder Réserve

De Weissburgunder Réserve wordt op dezelfde wijze geproduceerd als de wijnen van de Erste en Grosse Lage plots. De druiven worden manueel geoogst en gesorteerd. De fermentatie en oudering vinden plaats in gebruikte Franse vaten van 500 liter, waarin de wijn tot Pasen in het jaar na oogsten op zijn lie rust. De subtiele houttonen vullen de aangename perzikaroma's aan en geven de wijn body. Het mondgevoel is rond en romig en ondersteunt het rijke smaakpalet. De frisse tonen zorgen voor een geweldige balans en elegantie.

Lees meer

9
BattenfeldSpanier, Weissburgunder Réserve

19.45

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9

Omschrijving

Hans Oliver Spanier neemt onder de nieuwe generatie wijnmakers in Rheinhessen een uitzonderlijke positie in. Zijn wijnen, afkomstig van de arme kalkhoudende bodems van de zuidelijke Wonnegau, zijn van grote minerale diepte, maaraltijd toegankelijk. BattenfeldSpanier biedt een indrukwekkende range loepzuivere wijnen van een consequent hoog niveau. Van de 'instap' Gutsweinen tot de Grosse Lages en de bijzondere zeldzaamheden die het huis produceert.  In 1991 legt de dan pas 20-jarige Hans Oliver Spanier het fundament voor het huidige succes.

Na de overname van het wijndomein van zijn ouders en de overname van het naburige wijnhuis Battenfeld, schakelt Spanier in 1993, tegen de klassiek Duitse  wijnbouwstroom in, over op biologische wijnbouw. In 2005 volgt ook de stap naar een volledig biodynamische arbeidsfilosofie.

Tegenwoordig cultiveert het wijnhuis in Hohen-Sülzen, in Nieder-Flörsheim en Mölsheim meer dan 30 hectare wijngaarden, die voor 75% zijn beplant met riesling, de specialiteit van het huis. In 2006 trouwde Hans Oliver Spanier met de oenoloog Carolin Gillot van het wijnhuis Kühling-Gillot. Ondanks het huwelijk worden beide huizen nog steeds afzonderlijk beheerd en op de markt gebracht. En zeker niet zonder succes:  Met lovenswaardige kritieken in de belangrijke wijngidsen (Eichelmann, Gault & Millau) en een mooie titel in de wijngids Vinum: Hans Oliver Spanier en Carolin Gillot, wijnmakers van het jaar 2018.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Duitsland
Druivensoort met percentage: Weissburgunder 100%
Regio: Rheinhessen
Substreek: Hohen-Sülzen
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2022
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 12,5
Serveertemperatuur: 10˚
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2026
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Kalksteen en leem
Restsuikers: 1,4 gr/l
Zuurtegraad: 5,5 gr/l
Vinificatie: Spontane fermentatie met natuurlijke gisten. Voor de fermentatie een koude inweking en er wordt geen malolactische vergisting toegepast. De wijn rijpt in 3-5 jaar oude Franse tonneaux van 500 ltr.

Scores

9
Harold Hamersma Superdomein. Schitteren met wit. Riesling is hun specialisme, grüner sylvaner laten ze schitteren. Maar ik proefde vorig jaar ook hun 'eenvoudige' weissburgunder. 'Een ongekende levendigheid voor een druif die zich nogal eens vergeet uit te spreken. Rijpe peer smaakt naar meer. Perzikfris. Subtiele amandel. Een vleugje roze pepertjes. Een inwaaiende rokerigheid. Limoenschil verpakt in geconcentreerd sap. Zeer fraai' noteerde ik van deze editie. 

Thans de 'Reserve': het zal je niet verbazen dat deze nog wat extra's heeft. Fermentatie en lagering op groot (500 liter) Frans eiken. Subtiele houtinvloeden zodoende. Romigheid, vulling en nog een vanillevermoeden in een mondvullende weissburgunder.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80