Jette van Bergen
26 maart 2023

2022: Groots Bordeaux!

Eindigen grote wijnjaren echt altijd op een 0 of een 5? Wat ons het betreft niet! 2022 kondigt zich aan als een grand millésime in Bordeaux.

Ondanks het feit dat het wederom een wijnjaar was dat onder druk stond van extreme weersomstandigheden en waarin veel van het aanpassingsvermogen van de wijnmakers werd gevraagd, zijn de verwachtingen van dit jaargang groots. Het zal naar alle waarschijnlijkheid de boeken ingaan als een wijnjaar met een uitstekend bewaarpotentieel.

Hoe zag afgelopen wijnjaar eruit in de Bordeaux-regio?

Door de relatief zachte herfst en winter, begonnen de wijnstokken eind maart al uit te lopen. Een natuurlijk verschijnsel, maar niet altijd zonder risico’s. Dat bleek: april doet wat ‘ie wil en ook dit jaar kreeg de regio op sommige plaatsen te maken met voorjaarsvorst. Er werden ’s nachts temperaturen gemeten rond de -7 graden Celsius, wat veel wijnmakers dwong gebruik te maken van middelen zoals (kleinschalige) windturbines of antivrieskaarsen om hun wijnstokken te beschermen tegen de vorst. Het levert spectaculaire beelden op, maar helaas is het geen goed teken als wijnmakers genoodzaakt zijn deze middelen in te zetten.

Echter, doordat de vorst aan het begin van het groeiseizoen plaatsvond, hebben de meeste wijnstokken hier goed van kunnen herstellen. Al snel verschenen de zogeheten ‘tweede knoppen’ aan de wijnstokken. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme dat de wijnstok heeft: zodra de eerste knoppen om welke reden dan ook afsterven, worden er nieuwe knoppen geproduceerd. Ondanks een verminderde vruchtbaarheid van deze tweede knoppen en een kleiner productievermogen, kwam de groeicyclus met een kleine vertraging weer op gang. Mede dankzij het mooie najaar heeft de voorjaarsvorst van 2022 weinig sporen nagelaten in dit grootse oogstjaar.

Heet, heter, heetst

En toen… werd het zomer. Het werd heet, heel erg heet. In totaal zijn er drie officiële hittegolven gemeten in de maanden juni, juli en augustus. Met temperaturen van rond de 40 graden was het zelfs bij hoge uitzondering toegestaan te irrigeren in de appellaties Pomerol en Saint-Émillion op de rechteroever, en in Pessac-Léognan op de linkeroever. Met name de jonge wijnstokken met een kleiner wortelstelsel hadden het moeilijk. Zelfs de zogeheten ‘véraison’, ofwel de verkleuring van de druiven van groen naar blauw, liet even op zich wachten. De wijnstok hield letterlijk zijn adem in om de hitte de baas te blijven, waardoor de fotosynthese afremde. Eind juli zagen we de druiven langzaam transformeren van groen naar roze, naar blauw en paars.

Wat betekent klimaatverandering voor de wijnbouw?

Dat de huidige klimaatverandering een wereldwijde uitdaging is, staat als een paal boven water. Toch zien we dat wijnmakers er steeds beter in slagen hun werkzaamheden in de wijngaarden en vinificatiemethoden aan te passen aan de omstandigheden. Met andere woorden: de wijnbouw evolueert. De druivenstok weet zich vandaag de dag steeds beter aan te passen aan de huidige klimaatomstandigheden. Echter, dit neemt niet weg dat de wijnmaker constant op zoek moet blijven naar de juiste middelen, snoeimethoden en bodembewerking om zijn wijnstokken zo goed mogelijk voor te bereiden op dit soort extreme weersomstandigheden.

Het moment suprême

2022 kende mede door de warme zomer een van de vroegste oogsten ooit. Om te voorkomen dat deze millésime de boeken in zou gaan als ‘zonovergoten en overrijp’, was het zaak om de oogst te vervroegen en zo de juiste zuren en balans te behouden. Ook de processen in de kelders vroegen om de nodige aanpassingen. Denk hierbij aan de mate van extractie, het aanpassen van de vergistingstemperaturen en andere aanpassingen in vinificatiemethoden. Het was dit jaar extra belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de balans tussen rijpheid en zuren. Hetzelfde geldt voor het alcoholpercentage. Om te zware, alcoholrijke wijnen te vermijden, zijn eerder in het seizoen in de wijngaard al bepaalde keuzes gemaakt om de fotosynthese te remmen, de suikerproductie te verminderen en daarmee dus het potentiële alcoholpercentage terug te dringen. Ook hierin zien we de evolutie in de wijnbouw terug.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

De druiven van oogstjaar 2022 hadden een relatief dikke schil, om zichzelf zo te beschermen tegen de invloed van de felle zon. Mede hierdoor zijn de wijnen van 2022 rijp, krachtig, tannineus en vol. Dit leidt ertoe dat dit wijnen zijn die ervoor gemaakt zijn om te bewaren: minstens 10 jaar! Zo ziet u maar… ieder nadeel heeft zijn voordeel. Geduld zal rijkelijk beloond worden.


 

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering binnen NL vanaf € 80