Zonovergoten, uitdagend en veelbelovend
Veel ingrediënten waren in 2022 aanwezig voor een oogst van
goede kwaliteit, ondanks de beperkte opbrengsten door een 'historisch jaar' van
hitte, droogte en bosbranden. Terwijl een tekort aan regen zorgde voor weinig
ziekten in de wijngaarden, zorgden deze omstandigheden voor de nodige uitdagingen
voor de jonge wijnranken. Het was dan ook een jaar waarbij het juiste
loofwandbeheer centraal stond. Dit alles doet ons erg herinneren aan het
groeiseizoen van 2003. Al is er dit jaar één groot verschil ten opzichte van
2003: de nachten waren aanzienlijk frisser. Dit heeft voor het herstel van de
wijnranken gezorgd en dat de zuurtegraad in het fruit behouden bleef. Een zeer
volledige en langzame rijping was het resultaat.
Daarnaast was er sprake van een fantastische nazomer, waardoor de rijpingsperiode lang en zeer optimaal was. De wijnhuizen konden naar eigen inzicht een oogstmoment kiezen. Dit kwam met name de druiven van oudere wijnranken ten goede.
Tot slot zijn in de kelders 3 aspecten van invloed: de balans in het sap, het extractieniveau en de microbiologische processen. Het oogstjaar bestaat altijd uit een aaneenschakeling van keuzes. Wij kijken dan ook erg uit naar het resultaat van deze keuzes tijdens de En-Primeur-proeverijen, want dan kunnen we pas echt de aanpak van de wijnmakers ervaren. Zoals elk jaar zullen er diverse strategieën toegepast zijn, dit keer om het zonovergoten groeiseizoen te doorlopen en uitdagingen te trotseren. Er zijn geen gevallen gemeld van ''rookgeur'' door de bosbranden, wat de smaak en kwaliteit van de druiven zeker had kunnen aantasten. Het lijkt een veelbelovend millésime te worden. De waarheid zien we straks tot uiting komen in het glas.