De Bruijn Wijnkopers
13 november 2022

Zonovergoten, uitdagend en veelbelovend

Veel ingrediënten waren in 2022 aanwezig voor een oogst van goede kwaliteit, ondanks de beperkte opbrengsten door een 'historisch jaar' van hitte, droogte en bosbranden. Terwijl een tekort aan regen zorgde voor weinig ziekten in de wijngaarden, zorgden deze omstandigheden voor de nodige uitdagingen voor de jonge wijnranken. Het was dan ook een jaar waarbij het juiste loofwandbeheer centraal stond. Dit alles doet ons erg herinneren aan het groeiseizoen van 2003. Al is er dit jaar één groot verschil ten opzichte van 2003: de nachten waren aanzienlijk frisser. Dit heeft voor het herstel van de wijnranken gezorgd en dat de zuurtegraad in het fruit behouden bleef. Een zeer volledige en langzame rijping was het resultaat.

Daarnaast was er sprake van een fantastische nazomer, waardoor de rijpingsperiode lang en zeer optimaal was. De wijnhuizen konden naar eigen inzicht een oogstmoment kiezen. Dit kwam met name de druiven van oudere wijnranken ten goede.

Tot slot zijn in de kelders 3 aspecten van invloed: de balans in het sap, het extractieniveau en de microbiologische processen. Het oogstjaar bestaat altijd uit een aaneenschakeling van keuzes. Wij kijken dan ook erg uit naar het resultaat van deze keuzes tijdens de En-Primeur-proeverijen, want dan kunnen we pas echt de aanpak van de wijnmakers ervaren. Zoals elk jaar zullen er diverse strategieën toegepast zijn, dit keer om het zonovergoten groeiseizoen te doorlopen en uitdagingen te trotseren. Er zijn geen gevallen gemeld van ''rookgeur'' door de bosbranden, wat de smaak en kwaliteit van de druiven zeker had kunnen aantasten. Het lijkt een veelbelovend millésime te worden. De waarheid zien we straks tot uiting komen in het glas.

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80