De Bruijn Wijnkopers
7 mei 2024

Château Cheval Blanc 2023 En Primeur

Dit jaar hadden we wederom het voorrecht om de proeverij bij Château Cheval Blanc bij te wonen tijdens de En Primeur-week. Wat leuk was is dat Steve Simon-Graziano, Head of distribution Europe, Middle East & Africa LVMH Vins d’Ex ons naast de proeverij ook meenam in de innovaties op het gebied van verpakkingen - elke fles  Château Cheval Blanc is nu gehuld in een prachtige sleeve van schapenwol. Materiaal dat voorheen in de regio werd weggegooid wordt nu gecombineerd met houten kisten afkomstig van het lokale hout uit 'Les Landes'

Cheval_blanc_sleeves_klein_def

Proefnotities van Laurent Richet, Master Sommelier 


Château Cheval Blanc
Château Cheval Blanc heeft 56 verschillende percelen. Van deze 56 percelen worden er elk jaar slechts 46 gebruikt. De overige 10 hectare zijn ofwel beplant met jonge wijnstokken of worden met rust gelaten. De blend van 2023 bestaat uit 52% Merlot, 46% Cabernet Franc en 2% Cabernet Sauvignon. Om de jaargangen en de wijnen in evenwicht te brengen, gebruiken ze altijd 100% nieuwe eiken vaten van 6 verschillende kuipers. De keuze voor verschillende kuipers voegt een element van complexiteit en diepte toe, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het fruit, het specifieke terroir perfect tot uiting komen.

Voor Château Cheval Blanc is een jaargang zoals 2023 heel eigen. De wijn weerspiegelt perfect zijn terroir en de signatuur van het château, in plaats van de zonovergoten jaargangen 2022 en zelfs 2020 waarbij je zeer rijp fruit hebt. Ze plaatsen 2023 in de lijn van 2019 en 2016, waar de aromatische intensiteit is zoals het zou moeten zijn, ondersteund door een geweldige tanninestructuur en lengte.

De 2023 komt een beetje ‘’verlegen’’ over qua geur. Na een goede werveling komen diepe, complexe aroma's van donkere vruchten en zwarte kersen naar boven. Deze waren terug te proeven op het gehemelte met een rijke, rijpe textuur omlijst door tannines die tijd nodig hebben. De afdronk is lang kruidig en heeft bloemige tonen.

Le Petit Cheval
De wijnen worden vervaardigd van de druiven die uit wijngaarden van Château Cheval Blanc komen. Het betreft een blend van 50% Merlot en 50% Cabernet Franc, geselecteerd uit 5 percelen. Elk van deze percelen, zijn verdeeld in drie Merlot en twee Cabernet Franc en vertegenwoordigen ongeveer 15% van de totale productie van het château.  Elk jaar worden er, afhankelijk van de verschillende klimatologische omstandigheden, bepaalde percelen geselecteerd voor Petit Cheval. Hierdoor varieert de samenstelling elk jaar. De vaten die hier worden gebruikt, zijn een jaar oud na gebruik bij de rijping van Château Cheval Blanc.

De 2023 vertoont meer spanning en structuur. Het heeft een frisse fruitexpressie en rijpe cassisnoten. Deze wijn is gemaakt om lang mee te gaan en om zijn kruiden en terroir-expressie verder te ontwikkelen, die nu al te proeven zijn door de spanning in de afdronk.

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80