Bodegas Exopto, Bozeto de Exopto

El Bozeto betekent "de schets". Het is een blend van de drie belangrijkste blauwe druiven van Rioja: garnacha tinta, tempranillo en graciano. Bodegas Exopto had voor ogen om een wijn te maken die jong al lekker drinkbaar is, vol frisheid en levendigheid. Het resultaat is een ware fruitexplosie met kersen en bramen, maar ook met complexiteit en diepte. De wijn heeft zowel op beton als op hout gerijpt.

Lees meer

9-
Bodegas Exopto, Bozeto de Exopto

10.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9-

Omschrijving

Exopto betekent in het Latijn "naar verlangen" of "sterk verlangen". Het is de droom van de Fransman Tom Puyaubert en zijn familie om wijnen te maken waarbij het geheel meer is dan de som der delen. Tom verhuisde in 2000 van Frankrijk naar Rioja nadat hij verliefd was geworden op de regio en werkte daar als vertegenwoordiger van de Franse vatenmaker Saury.

Rioja is een wijnregio met twee gezichten. Enerzijds zijn er de bekende wijnhuizen die in de late 19e eeuw zijn opgericht en een traditioneel vinificatiemodel volgen, geleerd van de wijnmakers uit Bordeaux die naar Rioja kwamen na de druifluisplaag in Bordeaux. Anderzijds was er vóór die tijd een ander model in Rioja, waarbij druiventelers en wijnmakers op kleine familieboerderijen werkten met natuurlijke wijnbereiding en nadruk op terroir. Tom wilde met Exopto een project starten dat beide modellen op een unieke manier combineert.

De familie bezit 16 hectare wijngaarden verspreid over verschillende terroir-specifieke subzones van Rioja, met wijngaarden van 30 tot 90 jaar oud. Ze bewerken alle wijngaarden met de hand en met behulp van paarden, vooral voor de topwijn Exopto. Een deel van de wijngaarden bevindt zich in het dorp Abalos, waar Tempranillo gedijt op kalkrijke bodems. De overige wijngaarden liggen in Rioja Baja, waar ze oude Garnacha- en Graciano-druivenstokken hebben op arme zandgronden met een hoge ligging.

Deze wijnen worden gekenmerkt door elegantie, frisheid en een subtiele concentratie van fruit. Door het combineren van de twee Rioja-modellen, waarbij elke wijn één druivensoort benadrukt, brengt Exopto beide werelden van Rioja samen en dit leidt tot een resultaat dat meer is dan de som der delen.

Details

Zuurtegraad: 5,05 gr/l
Drinkbaar vanaf: 2023
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2027
Type wijn: Rode Wijn
Land: Spanje
Regio: Rioja
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2022
Druivensoort met percentage: Garnacha Tinta 60%, Graciano 5%, Tempranillo 35%
Serveertemperatuur: 16
Alcohol: 14,5
Oogst: Handmatig
Vinificatie: Fermentatie in beton en RVS op lage temperatuur, 1 week schilinweking
Houtopvoeding: 6 maanden op eiken (20%), oud hout (10%) en 70% op beton

Scores

9-
Harold Hamersma Lees meer over deze bodegas en hun 'Franse slag' bij de witte El Bernate. Hier maar even kennismaken met waar dat allemaal toe kan leiden als een Spaanse trio een betonnen eitje komt tikken. Dan worden bramen, bessen, kersen, bessen wakker die joelend en nergiek door het sap suizen. 
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80