Celler del Roure, Cullerot

In eerste instantie richtte Celler del Roure zich niet op de productie van witte wijnen. Echter, toen in 2006 de boerderij van Les Alcusses werd aangekocht, ontstond het idee om het gebruik van de oude amfora’s die zij daar aantroffen nieuw leven in te blazen. Zo ontstond Cullerot. Het gebruik van de amfora’s gaf een prachtige zuiverheid en frisheid en gaandeweg ontplooide de wijn zichverder. Rijp wit fruit, een vleugje anijs, florale en minerale tonen komen samen in deze frisse en sappige wijn. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van 5 verschillende inheemse druivenvariëteiten van 7 verschillende wijnboeren.

Lees meer

93
9
Celler del Roure, Cullerot

11.40

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
93
9

Omschrijving

Het Valenciaanse wijnhuis Celler del Roure werd opgericht in 1999 door Pablo Calatayud met behulp van zijn vader en broer. Dit van oorsprong kleine familiebedrijf vindt zijn basis in Moixent. Naast een klein aantal populaire druivenvariëteiten, was het doel vooral om het cultiveren van inheemse pre-phylloxera wijnstokken nieuw leven in te blazen. De focus ligt hierbij op de veelal vergeten rode druivenvariëteit Mandó. 

Pablo is erg geïnteresseerd in de historie van de regio en de vroegere vinificatiemethoden. Een ware schatkamer opent zich dan ook wanneer in 2006 een oude bodega in de hooglanden van Les Alcusses wordt aangekocht. In de ondergrondse kelders van de bodega blijken zich 75 oude ingegraven terracotta amfora’s te bevinden. Een unieke vondst! Het lukte Pablo een gedeelte van deze amfora’s van 600 tot 2800 liter te restaureren en in gebruik te nemen. 

Door een bijzonder systeem kunnen de amfora’s goed afgesloten worden en vindt er geen oxidatie plaats. Het gebruik van amfora’s geeft de wijnen een uniek en puur karakter. Met zijn kwalitatief zeer goede, elegante en gebalanceerde wijnen én unieke werkwijze heeft het domein een prominente plek ingenomen in de Valenciaanse wijnmaakcultuur. Het domein heeft 40 hectare wijngaard in eigen bezit. Deze zijn beplant met mediterrane druivenvariëteiten en er wordt enkel met de hand geoogst. Daarnaast leasen ze nog enkele plots. De bodems variëren van klei tot zand, maar bestaan in de basis alle uit kalksteen en zijn gelegen op zo’n 600 meter boven zeeniveau. Het wijnhuis is biologisch gecertificeerd.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Spanje
Druivensoort met percentage: Diverse 20%, Macabeu 30%, Merseguera 10%, Pedro Ximenez 30%, Verdil 10%
Regio: Valencia
Substreek: Moixent
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2022
Alcohol: 13
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2026

Scores

93
Robert Parker In 2022 they got very good balance in their wines, with a little more ripeness but also higher acidities, and the 2022 Cullerot has more intensity and structure and a dominance of old vines and white soils. It's 50% Macabeo, 15% Verdil, 15% Malvasía, 10% Pedro Ximénez and 10% other varieties, with 13% alcohol. It's more serious, balsamic, with notes of herbal tea, flowers and fennel, deep and balanced, with a little more complexity and length. It matured in 2,600-liter clay tinaja for six months. There seems to be more influence from a large plot of old Macabeo that was introduced in the wine. The quality transcends the price. 60,000 bottles were produced. It was bottled in January 2023.
9
Harold Hamersma 'We are not bottlesellers we are storytellers' noteerden we eens uit de mond van een wijnmaker die een prachtig verhaal opdiste en dat gelukkig vergezelde met dito wijnen.

Ook Celler del Roure heeft wat te vertellen, een klein familiebedrijf dat in 1999 het levenslicht zag in 1999. Grootste hobby: het reanimeren en cultiveren van inheemse pre-phylloxera wijnstokken. Met een focus op de vergeten rode druivenvariëteit mandó (zie daarvoor de Vermell). Daarbij is er een buitengewone belangstelling voor de historie van de regio en de vroegere vinificatiemethoden.

Een ware schatkamer opende zich toen in 2006 een oude bodega in de hooglanden van Les Alcusses werd aangekocht. In de ondergrondse kelder bleken zich tientallen oude ingegraven terracotta amfora’s te bevinden. Raiders of the Lost Ark was er niks bij. Enfin, het lukte om een deel van deze amfora’s van 600 tot 2800 liter te restaureren en weer in gebruik te nemen. In dit geval mocht een handvol lokale druivenrassen ondergronds om later bovengronds te trakteren op een bijzondere blanco.

Wit fruit. Lofbitters. Venkel, bloesemend en rozemarijn. Strak, stipt en citruspunten.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80