Château d'Yquem, 1er Grand Cru Classé Halve fles

De allermooiste  dessertwijn die wereldwijd wordt gemaakt! Een hoge exclusieve wijn voor de ultieme levensmomenten! Hier een ''Grand Millésime par excellence''. In de kleur iets ontwikkeling, goudgeel met amber tinten. De geur start met marmelade, pruim en gedroogde abrikoos. De smaak is extreem zacht en rond.

Lees meer

37,5 cl

Niet voor export

96
95+
99
97
Château d'Yquem, 1er Grand Cru Classé Halve fles

295.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
37,5 cl

Niet voor export

96
95+
99
97

Omschrijving

Château d'Yquem is het summum van de Sauternes. Die positie wordt ook vandaag de dag nog waargemaakt. De grootste heuvel van de Sauternes waarop de wijngaard ligt heeft een eigen microklimaat, met in het najaar iets meer mist in de ochtend en iets meer zonnewarmte in de midag. De wijn wordt gemaakt van de druivensoorten sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door het specifieke (micro)klimaat van Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting (veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea). 

Hierdoor krijgt de wijn een unieke zoetheid, maar is het rendement in termen van opbrengst uitzonderlijk laag (het vocht uit de druiven gaat namelijk vrijwel geheel verloren). Door beide gevolgen is de prijs van deze wijn zeer hoog. Voor de oogst schakelt d'Yquem een klein leger van plukkers in (ca 150 pers.) die 4 tot 6 keer de akker doorgaan, op zoek naar alleen volledig gebotryseerde druiven. Na de gisting 2 tot 6 weken in nieuwe vaten, krijgt de wijn een extreem lange fustrijping van gewoonlijk 3,5 jaar. wat pure klasse, stijl en weelde geeft, is eenmaal de gebottelde wijn vrijwel volmaakt. 

In tegenstelling tot andere Chateaux, brengt Chateau d’Yquem pas vier jaar na dato de wijn fysiek op de markt; mede door de lange houtrijping.Omgerekend vanuit de lage opbrengst aan druiven per hectaren, hebben zij één wijnstok nodig per glas ! In tegenstelling tot andere Chateaux, brengt Chateau d’Yquem pas vier jaar na dato de wijn fysiek op de markt; mede door de lange houtrijping.In de classificatie van 1855 is Sauternes als enige dorp buiten de Médoc opgenomen. In die classificatie heeft Château d'Yquem als enige de classificatie premier grand cru gekregen, een speciaal voor Yquem ingestelde klasse. 

 Vanaf vóór de Eerste Wereldoorlog tot 1968 werd het domein geleid door de markies Bernard de Lur Saluces, die in 2004 werd opgevolgd door graaf Alexandre, die ook het Château de Fargues in Sauternes bezit. In 1996 verwierf LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) een meerderheidsbelang in Château d'Yquem na een bittere familiestrijd. Pierre Lurton (die ook de leiding heeft over Château Cheval Blanc) werd door de nieuwe eigenaars benoemd tot directeur.

Details

Type wijn: Dessert - Zoet
Formaat: Halve fles (37,5 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Sauvignon Blanc 15%, Sémillon 85%
Regio: Bordeaux
Substreek: Sauternes
Smaak: Zoet
Jaargang: 2016
Alcohol: 14
Drinkbaar vanaf: 2020
Houdbaar t/m: 2038
Oogst: Handmatig

Scores

96
Robert Parker With 135 grams of residual sugar, the 2016 d'Yquem has turned out brilliantly in bottle, exhibiting a precise, harmonic, deep bouquet with aromas of mango, lychee, jasmine, exotic fruits, dry apricot and menthol. It’s moderately weighted and tense with a layered yet concentrated texture and a long, vibrant finish. Racy, charming and attractively complete, it distinguishes itself from its peers with its bright acidity.
95+
Vinous The 2016 Yquem is a magical wine. It also looks like an Yquem that will drink well right out of the gate. Like so many of the better wines in this vintage, it manages to express richness while avoiding excess heaviness. Pineapple, orange marmelade, exotic flowers and spice all blossom in the glass. There is a real sense of phenolic richness and overall viscosity to the 2016 that adds to the wine's singular personality. The 135 grams of residual sugar are not especially evident. In 2016, the vineyard was harvested in four passes, but it was not until after the October rains that noble rot started to appear on the vine.
99
James Suckling A very classic Yquem. Breathtakingly wide spectrum of floral honey, exotic fruit (passion fruit, mango and pineapple), caramel and marzipan aromas. But none of this is a jot too much. In fact, the wine is extremely precise and finely nuanced. Wonderful freshness and textural complexity, in spite of the considerable concentration and extravagance. Very suave and sensual finish that goes on and on. Drink or hold.
97
Decanter Despite a rich botrytis character, this balances impact with delicacy. Clear citrus on the nose with a hint of flint and smoke, allowing the soft white flowers and lime blossom to steal up on you slowly. There are caramel notes through the mid-palate and great persistency, as ever. Extremely elegant. This was the driest summer since 1898, and the harvest at Yquem lasted a full two months, from 4th September (for the dry white Y d'Yquem) through to 4th November for the final selection of botrytis berries. The final yield is 20hl/ha, the highest in recent years against their average of 9hl/ha, with 40% going into the grand vin compared to 50% last year. 135g/l residual sugar and 3.9pH. 75% Sémillon and 25% Sauvignon Blanc. The 2015 will be released this September. Drinking Window 2025-2050
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80