Château Haut-Bailly, Cru Classé de Graves

Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Haut Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur. De wijn heeft ongelooflijk potentieel aan verfijnde tannines en zacht zoete, complexe fruitnuances. Een kanjer om lang te bewaren.

Lees meer

95
96
Château Haut-Bailly, Cru Classé de Graves

129.50

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
95
96

Omschrijving

Haut-Bailly is in topvorm! Dit wijnhuis verricht wonderen als het gaat om evenwicht. Evenwicht in kracht en finesse, body en elegantie, structuur en charme. De wijnen staan bekend om hun intense kleur, complexe, geraffineerde smaakpaletten en krachtige body waarin frisheid en mineraliteit een belangrijke rol spelen. De zachte tannines zijn van uitzonderlijke kwaliteit, waarbij fruit en hout hand in hand gaan. Dit leidt tot lange, complexe finales zoals we deze niet vaak tegenkomen. De grand vin van Haut-Bailly staat op de hoogste trede van de ladder en behoort tot de Cru Classés van Graves.

De 30 hectare wijngaard die dit wijndomein bezit binnen de appellatie Pessac-Léognan zijn in de afgelopen 400 jaar niet veranderd. Het château zelf werd in de 19e eeuw gebouwd door Alcide Bellot des Minières, die in dezelfde tijd hard streed om zijn wijnstokken te beschermen tegen de gevreesde druifluis Phylloxera. In 1955 wordt Haut-Bailly overgenomen door Daniel Sanders, een fervent wijnhandelaar. Met de heraanplant van bepaalde wijnstokken en een verbouwing van de wijnkelder blaast hij het wijnhuis nieuw leven in. Later draagt hij het stokje over aan zijn gepassioneerde zoon Jean Sanders. In 1998 neemt de Amerikaanse bankier Robert G. Wilmers, ook wel ‘Bob’ genaamd, het domein over. Hij vertrouwt het management toe aan Véronique Sanders, kleindochter van Jean, samen met topœnoloog Gabriel Vialard. Bob overleed in 2017, waarna zijn zoon Chris aan het roer kwam te staan en dit nog altijd doet. 

Haut-Bailly maakt uit respect voor het milieu geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Sinds 2002 worden de wijnstokken zogenaamd omhoog geleid, waardoor er een groter oppervlak aan bladeren ontstaat die de druiven beschermen tegen invloeden van buitenaf. Oogsten gebeurt uitsluitend met de hand, waarbij strenge kwaliteitsselecties plaatsvinden. De druiven van de verschillende percelen worden apart gevinifieerd, waarbij de alcoholische vergisting plaatsvindt op roestvrijstalen of betonnen tanks. De malolactische omzetting gebeurt deels in deze zelfde tanks en deels op zogeheten ‘barriques’. Tot slot wordt de grand vin 16 tot 18 maanden opgevoed op barriques (waarvan 50% tot 65% nieuw hout) en de second vin zo’n 12 maanden.

Kortom: Haut-Bailly heeft alles in huis om grootse wijnen te produceren. Van een subliem terroir tot de ‘savoir-faire’ van het team: dat is het geheim van dit prachtige wijnhuis.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%
Regio: Bordeaux
Substreek: Pessac-Leognan
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2017
Alcohol: 12,5, 13
Drinkbaar vanaf: 2022
Houdbaar t/m: 2038
Oogst: Handmatig

Scores

95
Robert Parker The 2017 Haut-Bailly is composed of 60% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Cabernet Franc and 4% Petit Verdot. Very deep garnet-purple colored, it has a wonderfully spicy nose of cinnamon stick, cloves, anise and fenugreek with core of roses, warm blueberries, black forest cake and black raspberries plus hints of underbrush and iron ore. Medium to full-bodied with firm, ripe, grainy tannins, it has oodles of freshness and great finesse, continuing bright and energetic on the long, minerally finish.
96
Decanter This reminds me of 2001 more than most wines I've tasted, and perhaps it's no surprise that a vintage that required a skilful touch and a belief in the power of elegance should do well at Haut-Bailly. It's hugely pure and restrained, with great aromatics and extremely well placed bilberry, cassis and mulberry fruits. The tannins are fine and poised, set against cigar box with touches of charcoal and slate. They build through the palate, but remain slightly austere on the finish, with a bounce to them that suggests they are going to age beautifully. They kept the vineyard team for three weeks in July, because the vines kept throwing out green shoots after the June rains. Harvested 13-29 September, the vines were around two weeks ahead all the way through the season. The yield was 28hl/ha overall, but only 2hl/ha on the frosted parts, compared to 40hl/ha for the unaffected areas, 50% of production going into the grand vin. Malo was finished by the end of November, but the vats are still separated and there will be final blend in May 2018 (which is what they always do). 4% of Cabernet Franc finishes the blend given below.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80