Château Haut-Bailly

Haut-Bailly is in topvorm! Dit wijnhuis verricht wonderen als het gaat om evenwicht. Evenwicht in kracht en finesse, body en elegantie, structuur en charme. De wijnen staan bekend om hun intense kleur, complexe, geraffineerde smaakpaletten en krachtige body waarin frisheid en mineraliteit een belangrijke rol spelen. De zachte tannines zijn van uitzonderlijke kwaliteit, waarbij fruit en hout hand in hand gaan. Dit leidt tot lange, complexe finales zoals we deze niet vaak tegenkomen. De grand vin van Haut-Bailly staat op de hoogste trede van de ladder en behoort tot de Cru Classés van Graves.

De 30 hectare wijngaard die dit wijndomein bezit binnen de appellatie Pessac-Léognan zijn in de afgelopen 400 jaar niet veranderd. Het château zelf werd in de 19e eeuw gebouwd door Alcide Bellot des Minières, die in dezelfde tijd hard streed om zijn wijnstokken te beschermen tegen de gevreesde druifluis Phylloxera. In 1955 wordt Haut-Bailly overgenomen door Daniel Sanders, een fervent wijnhandelaar. Met de heraanplant van bepaalde wijnstokken en een verbouwing van de wijnkelder blaast hij het wijnhuis nieuw leven in. Later draagt hij het stokje over aan zijn gepassioneerde zoon Jean Sanders. In 1998 neemt de Amerikaanse bankier Robert G. Wilmers, ook wel ‘Bob’ genaamd, het domein over. Hij vertrouwt het management toe aan Véronique Sanders, kleindochter van Jean, samen met topœnoloog Gabriel Vialard. Bob overleed in 2017, waarna zijn zoon Chris aan het roer kwam te staan en dit nog altijd doet. 

Haut-Bailly maakt uit respect voor het milieu geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Sinds 2002 worden de wijnstokken zogenaamd omhoog geleid, waardoor er een groter oppervlak aan bladeren ontstaat die de druiven beschermen tegen invloeden van buitenaf. Oogsten gebeurt uitsluitend met de hand, waarbij strenge kwaliteitsselecties plaatsvinden. De druiven van de verschillende percelen worden apart gevinifieerd, waarbij de alcoholische vergisting plaatsvindt op roestvrijstalen of betonnen tanks. De malolactische omzetting gebeurt deels in deze zelfde tanks en deels op zogeheten ‘barriques’. Tot slot wordt de grand vin 16 tot 18 maanden opgevoed op barriques (waarvan 50% tot 65% nieuw hout) en de second vin zo’n 12 maanden.

Kortom: Haut-Bailly heeft alles in huis om grootse wijnen te produceren. Van een subliem terroir tot de ‘savoir-faire’ van het team: dat is het geheim van dit prachtige wijnhuis.

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80