Wijnhuis "La Tour Gallus"
Sinds 1680 wordt het 17 hectare tellende Domaine La Tour Gallus van vader op zoon doorgegeven. De huidige wijnmaker, oenoloog Damien Rineau, koestert dezelfde familiepassie en werkt volledig zonder insecticiden; hij gaat zelfs verder dan de strenge Terra Vitis- en HVE-3-normen. Vanaf oogstjaar 2023 is het wijnhuis biologisch gecertificeerd. Onlangs is het domein overgenomen door Thierry Denjean, ook eigenaar van het ons welbekende Domaine Haute Perche. Damien Rineau blijft nog enkele jaren aan als wijnmaker.
La Tour Gallus ligt in het cru-gebied Gorges nabij Nantes, op zeldzame, door de Atlantische Oceaan afgekoelde gabbro-bodems. Deze vulkanische ondergrond, in combinatie met de zuid- tot zuidwestexpositie van de percelen, geeft de wijn hun kenmerkende zilte mineraliteit en levendige spanning.
De stokken Melon de Bourgogne zijn gemiddeld veertig tot ruim zestig jaar oud. Lage rendementen, handmatige oogst en een langzame, temperatuurgecontroleerde fermentatie met inheemse gisten behouden elke nuance van het terroir. Daarna rijpen de wijnen zes tot acht maanden sur lie in glasgecoate tanks: dat zorgt voor een subtiele, romige textuur zonder houtinvloed.
Het resultaat? Stralend frisse Muscadet vol citrustonen, witte bloesem en een zilte "crunch", ondersteund door krijtachtige complexiteit - wijnen die even verfijnd zijn bij oesters als verrassend gastronomisch bij verfijnde vis- en groentegerechten. La Tour Gallus bottelt zo niet alleen een druif, maar een erfgoed van vier eeuwen én een landschap van vulkanisch gesteente en zeebries.
Details
Type wijn: | Witte Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Melon de Bourgogne 100% |
Regio: | Loire |
Substreek: | Muscadet Sèvre et Maine sur lie |
Smaak: | Droog en Fris |
Jaargang: | 2016 |
Alcohol: | 13 |
Serveertemperatuur: | 11-13˚ |
Drinkbaar vanaf: | 2023 |
Houdbaar t/m: | 2030 |
Oogst: | Handmatig |
Bodemsoort: | Een stollingsgesteente genaamd "Gabbro", zuidwestelijke expositie |
Vinificatie: | 20 dagen temperatuurgecontroleerde fermentatie, 76 maanden rijping op ondergrondse vaten met glazen wanden. |