Muchada-Léclapart, Élixir

De fermentatie en vinificatie van deze unieke wijn vinden gedurende 9-10 maanden plaats in gebruikte Bordeaux-vaten. De gisting ontstaat spontaan en er wordt zo min mogelijk ingegrepen tijdens het vinificatieproces. De wijn is dan ook ongefilterd. Het resultaat is een elegante, uiterst pure en aromatische wijn met wit fruit, oranjebloesem en een ziltige, minerale ondertoon, vol spanning en complexiteit. Jancis Robinson ziet de wijnen van Muchada-Léclapart als "cult wines of the future".

Lees meer

92
Muchada-Léclapart, Élixir

36.95

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
92

Omschrijving

Alejandro Muchada had in zijn studententijd nog maar weinig affiniteit met wijn. De naam David Léclapart zei hem dan ook niets toen hij hem per toeval ontmoette tijdens een rondreis door Frankrijk. Die zomer was voor hem de start van een ontdekkingstocht binnen de biodynamica en het worden van een ‘vigneron’. Bij dit tweede staan ambacht, persoonlijke betrokkenheid bij alles wat er in en rondom de wijngaard gebeurt, biodynamica en het werken met groot respect voor de natuur en het terroir centraal.

Léclapart, wijnmaker in de Champagne, kreeg in 2000 al een biodynamische certificering en wordt daarmee gezien als één van de aanvoerders van de biodynamie in de Champagne. In 2016 besloten Muchada en Léclapart, na verschillende samenwerkingen én over en weer gedeelde passie, samen dit project te starten. Hedendaags cultiveren zij in Pago Miraflores (Sanlúcar) en Pago Abulagar (Chipiona) op biodynamische wijze 3 hectare wijngaard. Hierop staan druivenstokken van veelal meer dan 50 jaar oud van de druivenvariëteiten Palomino en Moscatel aangeplant. 

De pure expressie van de druiven en het terroir worden zoveel mogelijk ‘gevangen’ in de wijnen. Ondanks het feit dat David Léclapart ook vermaard Champagnist is, weten zij een grote controle te houden over het volledige proces. Léclapart is in Sanlúcar tijdens de oogst, botteling en verschillende andere momenten in het jaar, terwijl Muchada de dagelijkse gang van zaken draaiende houdt. Voor de opvoeding van de wijnen wordt onder andere gebruik gemaakt van oude sherryvaten, roestvrijstalen tanks, amfora's en Frans eiken.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Spanje
Druivensoort met percentage: Moscatel 40%, Moscatel 100%
Regio: Andalusië
Substreek: Sanlúcar de Barrameda
Smaak: Intens en Aromatisch
Jaargang: 2019
Alcohol: 14
Serveertemperatuur: 10˚
Drinkbaar vanaf: 2021
Houdbaar t/m: 2035
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Zand, klei, albariza
Vinificatie: Fermentatie en opvoeding in gebruikte Bordeaux vaten, spontane gisting, zonder rectificatie en minimaal sulfiet. De wijn wordt licht geklaard door spoeling op bentoniet.

Scores

92
Robert Parker
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80