Bodegas Exopto, El Bernate de Exopto Blanco

El Bernate is een wijn van 100% malvasía, een druif die je niet zo veel ziet in Rioja: slechts 2% van alle aangeplante witte druiven is malvasía. Met deze wijn wil het wijnhuis laten zien hoe mooi malvasía van de kalkrijke bodems in Rioja Alta kan zijn. In de neus komen eerst florale tonen van acacia en rozen je tegemoet. Deze maken later plaats voor tonen van citrus zoals limoen en wit fruit als nectarine, aangevuld met een subtiel vleugje mineraliteit. Een frisse wijn vol spanning.

Lees meer

9
Bodegas Exopto, El Bernate de Exopto Blanco

26.45

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9

Omschrijving

Exopto betekent in het Latijn "naar verlangen" of "sterk verlangen". Het is de droom van de Fransman Tom Puyaubert en zijn familie om wijnen te maken waarbij het geheel meer is dan de som der delen. Tom verhuisde in 2000 van Frankrijk naar Rioja nadat hij verliefd was geworden op de regio en werkte daar als vertegenwoordiger van de Franse vatenmaker Saury.

Rioja is een wijnregio met twee gezichten. Enerzijds zijn er de bekende wijnhuizen die in de late 19e eeuw zijn opgericht en een traditioneel vinificatiemodel volgen, geleerd van de wijnmakers uit Bordeaux die naar Rioja kwamen na de druifluisplaag in Bordeaux. Anderzijds was er vóór die tijd een ander model in Rioja, waarbij druiventelers en wijnmakers op kleine familieboerderijen werkten met natuurlijke wijnbereiding en nadruk op terroir. Tom wilde met Exopto een project starten dat beide modellen op een unieke manier combineert.

De familie bezit 16 hectare wijngaarden verspreid over verschillende terroir-specifieke subzones van Rioja, met wijngaarden van 30 tot 90 jaar oud. Ze bewerken alle wijngaarden met de hand en met behulp van paarden, vooral voor de topwijn Exopto. Een deel van de wijngaarden bevindt zich in het dorp Abalos, waar Tempranillo gedijt op kalkrijke bodems. De overige wijngaarden liggen in Rioja Baja, waar ze oude Garnacha- en Graciano-druivenstokken hebben op arme zandgronden met een hoge ligging.

Deze wijnen worden gekenmerkt door elegantie, frisheid en een subtiele concentratie van fruit. Door het combineren van de twee Rioja-modellen, waarbij elke wijn één druivensoort benadrukt, brengt Exopto beide werelden van Rioja samen en dit leidt tot een resultaat dat meer is dan de som der delen.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Spanje
Druivensoort met percentage: Malvasía Riojana 100%
Regio: Rioja
Substreek: Álava
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2021
Alcohol: 12
Serveertemperatuur: 13
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2029
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Kalksteen
Zuurtegraad: 4,9 gr/l
Vinificatie: Fermentatie op 15 graden in betonnen eieren, 2 weken maceratie

Scores

9
Harold Hamersma
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80