Nicolas Joly, Clos de la Coulée de Serrant

Coulée de Serrant is een wijngaard met een eigen appellation (AOC), die door Joly op biodynamische wijze bewerkt wordt. Dit resulteert in een unieke wijn met een diepgele kleur. De druiven worden geplukt wanneer ze licht zijn aangetast door botrytis, en dit is zeker terug te vinden in de geur: fruitige aroma's van rijp geel fruit, steenfruit en tonen van exotisch fruit komen je tegemoet. Frisheid gecombineerd met florale tonen en tonen van karamel, honing en zachte specerijen waar een lichte mineraliteit doorheen dringt. Heldere smaken met een prachtige concentratie en een zijdezacht mondgevoel. Complex met een prachtige balans. Een verrassende wijn met een enorm bewaarpotentieel die zich leent voor een ontdekkingstocht en die zeker baat heeft bij wat lucht voordat hij gedronken wordt.

Lees meer

91
Nicolas Joly, Clos de la Coulée de Serrant

99.20

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
91

Omschrijving

De appellatie Coulée de Serrant is in zijn geheel eigendom van de familie Joly. Deze AOC van zeven hectare bestaat al sinds 1130, toen hij werd aangeplant door Cisterciënzermonniken. De wijngaard loopt in terrassen af richting de rivier de Loire. Het gebied is altijd bestemd geweest voor wijnbouw. Van Coulée de Serrant worden jaarlijks slechts 27.000 flessen gemaakt. De wijnen behoren tot de top van de witte wijnen. 

Daarnaast bezit de familie ook wijngaarden in de appellatie Savennières en Savennières Roche aux Moines. In alle drie de appellaties staat de chenin-druif aangeplant. Sinds 1984 werkt de familie Joly biodynamisch. Nicolas Joly, samen met dochter Virginie de eigenaar van het perceel, wordt dan ook wel ‘de koning van de biodynamie’ genoemd. Biodynamie streeft naar een natuurlijk evenwicht in de wijnbouw. 

Joly geeft aan dat de wijn als het ware zichzelf maakt. Door het mijden van chemische middelen en het in acht nemen van kosmische invloeden worden druiven verkregen met zeer pure en intense smaken. Bemesting vindt plaats met mest van eigen gehouden koeien en er groeien tal van verschillende inheemse plantensoorten. Dit gaat de negatieve effecten van monocultuur tegen. Schapen voeden zich met de verschillende plantensoorten en dragen hiermee op natuurlijke wijze bij aan de bemesting. Bij slakkenplagen worden kippen ingezet. 

Ziektes van de druivenplanten worden tegen gegaan met een kleine hoeveelheid koper of melk en waar nodig bestreden met extracten van medicinale planten. De druiven worden in meerdere rondes zeer rijp geplukt, wanneer ze licht aangetast zijn door botrytis (edele rotting), om alle aroma’s van de druif vrij te laten komen. Hierna vindt droge vinificatie plaats. Dit resulteert in complexe, minerale wijnen met bewaarpotentieel.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Chenin Blanc 100%
Regio: Loire
Substreek: Savennières
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2020
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 14,5
Serveertemperatuur: 12˚
Drinkbaar vanaf: 2022
Houdbaar t/m: 2032
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Rode schist, vulkanisch gesteente (rhyolite) en zand.
Restsuikers: 1,5 gr/l
Zuurtegraad: 5,7 gr/l
Vinificatie: De oogst vindt plaats in 3 tot 7 etappes om de beste druiven te selecteren. De vergisting is met behulp van natuurlijke gisten. De wijn wordt licht gefilterd en gevinifieerd in RVS-tanks. Vervolgens rijpt deze op de lie in grote houten vaten.

Scores

91
Vinous This young Clos de la Coulée de Serrant is soft, round and mouthfilling. The fruit quality of the 2020 is concentrated and succulent without weight, but there's a light farmyardy character to the wine. Offering excellent grip and a fiery schist-derived finish. The alcohol (14,5%) is lightly warming but compared with some previous vintages, it's a little better judged.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80