Nicolas Joly, Les Vieux Clos

Aan de basis van deze biodynamisch gemaakte wijn staan zeer rijpe, laat geoogste druiven. Hiermee streeft Joly (met succes naar een optimale uiting van minerale complexiteit boven de fruitexpressie. Buiten een opbrengst die al laag is (ca. 30 hectoliter per hectare), gaan de druiven gedurende de oogstperiode ook nog door een strenge selectieprocedure van 3 tot 5 rondes in de wijngaard. De wijn heeft een mooie verfijning met aroma's van perzik en witte bloemen die een opmerkelijke frisheid meegeven. Het smaakpalet is rijk en dit resulteert in een volle, gebalanceerde wijn met body en een goed bewaarpotentieel. De finale is lang en intens.

Lees meer

Nicolas Joly, Les Vieux Clos

45.95

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Omschrijving

De appellatie Coulée de Serrant is in zijn geheel eigendom van de familie Joly. Deze AOC van zeven hectare bestaat al sinds 1130, toen hij werd aangeplant door Cisterciënzermonniken. De wijngaard loopt in terrassen af richting de rivier de Loire. Het gebied is altijd bestemd geweest voor wijnbouw. Van Coulée de Serrant worden jaarlijks slechts 27.000 flessen gemaakt. De wijnen behoren tot de top van de witte wijnen. 

Daarnaast bezit de familie ook wijngaarden in de appellatie Savennières en Savennières Roche aux Moines. In alle drie de appellaties staat de chenin-druif aangeplant. Sinds 1984 werkt de familie Joly biodynamisch. Nicolas Joly, samen met dochter Virginie de eigenaar van het perceel, wordt dan ook wel ‘de koning van de biodynamie’ genoemd. Biodynamie streeft naar een natuurlijk evenwicht in de wijnbouw. 

Joly geeft aan dat de wijn als het ware zichzelf maakt. Door het mijden van chemische middelen en het in acht nemen van kosmische invloeden worden druiven verkregen met zeer pure en intense smaken. Bemesting vindt plaats met mest van eigen gehouden koeien en er groeien tal van verschillende inheemse plantensoorten. Dit gaat de negatieve effecten van monocultuur tegen. Schapen voeden zich met de verschillende plantensoorten en dragen hiermee op natuurlijke wijze bij aan de bemesting. Bij slakkenplagen worden kippen ingezet. 

Ziektes van de druivenplanten worden tegen gegaan met een kleine hoeveelheid koper of melk en waar nodig bestreden met extracten van medicinale planten. De druiven worden in meerdere rondes zeer rijp geplukt, wanneer ze licht aangetast zijn door botrytis (edele rotting), om alle aroma’s van de druif vrij te laten komen. Hierna vindt droge vinificatie plaats. Dit resulteert in complexe, minerale wijnen met bewaarpotentieel.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Chenin Blanc 100%
Regio: Loire
Substreek: Savennières
Smaak: Intens en Aromatisch
Jaargang: 2020
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 14,5
Serveertemperatuur: 10˚
Drinkbaar vanaf: 2022
Houdbaar t/m: 2028
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Schist en quarts.
Restsuikers: 1,4 gr/l
Zuurtegraad: 5,6 gr/l
Vinificatie: Strenge selectie, vinificatie op RVS vaten met natuurlijke gisten maar zonder temperatuurcontrole.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80