Podere Le Ripi, Amore e Follia Toscana Rosso

Deze dieprode wijn heeft een intens geur- en smaakpalet met aroma's van zwart fruit, een aards randje en florale tonen van rozen en jasmijn. Het hout is mooi geïntegreerd en geeft de wijn een aangename structuur met rijpe tannines. Door een mooie mineraliteit behoudt de wijn voldoende frisheid. De afdronk is royaal, met een subtiel bittertje. De wijn rijpt 24 maanden in grote eikenhouten vaten, waarna nog 6 maanden op fles.

Lees meer

Podere Le Ripi, Amore e Follia Toscana Rosso

25.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Omschrijving

“A while ago, in 1984, I fell in love with Montalcino. I am a nature photographer and these landscapes – as our poet Ungaretti would say – “flooded me with the light of the immense” and simply stole my soul: I needed to have a house there.” Hier begon de zoektocht van Francesco Illy, lid van de befaamde Illy koffie en espresso familie, naar een droomhuis in Montalcino. Destijds had Illy niet de ambitie om wijnmaker te worden. Hoewel hij een groot wijnliefhebber was, achtte hij zichzelf te oud om als nieuweling de wijnwereld nog in te stappen. 

De zoektocht duurde ruim 10 jaar, tot Illy terecht kwam bij een huis op een prachtig gelegen stuk land te midden van het UNESCO wereld erfgoed gebied “Orsia Valley”. Een onaangeroerd stuk land voor duizenden jaren. Vrijwel onbewoond, met alleen een schaapsherder en zijn schapen tot Illy er in 1998 kwam wonen en zijn domein Podere Le Ripi stichtte. In het gebied van 133 hectare kom je naast wijngaarden ook zeer diverse bosrijke stukken en 400 jaar oude olijvenbomen tegen. Deze diversiteit sluit mooi aan bij de biologische, en sinds 2010 zelfs volledig biodynamische, werkwijze van het domein. De wijngaarden liggen verdeeld over het oostelijke en westelijke deel van Montalcino, allebei met geheel eigen bodem karakteristieken. 

Op de westzijde staan, op 150 meter hoogte te midden van een natuurlijk eikenbos, ongeveer dertig jaar oude wijnstokken aangeplant op een voor Montalcino traditionele wijze. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen en is rijk aan mineralen. Van deze zijde zijn de druiven voor de wijnen Sogni e Follia en Cielo D’Ulisse afkomstig. Op de oostzijde staan de wijnstokken op 250 meter hoogte aangeplant op een zeer divers bodemtype. De bodem bestaan uit 5 miljoen jaar oude oceanische klei, dat natrium bevat, vulkanisch gesteente, fijn kiezelzand en kalksteen. 

Ook deze bodem is rijk aan mineralen. De wijnstokken staan hier zeer dicht op elkaar aangeplant, 5.000 tot11.100 wijnstokken per hectare. Op de wijngaard speciaal voor de Bonsai wijn zijn dit zelfs 62.000 stokken per hectare! Een keuze van Illy die zeker niet door iedereen werd begrepen en door zijn adviseurs sterk werd afgeraden, maar onmiskenbaar zijn vruchten afwerpt. Het dwingt de wortels, met succes, in relatief korte tijd diep de grond in te gaan om aan voldoende voeding te komen om te kunnen overleven. Hierdoor wordt de voeding verrijkt door de diversiteit van de verschillende grondlagen. Een eigenzinnige wijnmaker die samen met hoofd wijnmaker Sebastian Nasello en de rest van zijn team fenomenaal werk verzet in Montalcino.

Details

Bodemsoort: Klei en kalksteen
Zuurtegraad: 5,8 gr/l
Drinkbaar vanaf: 2022
Formaat: fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2029
Land: Italië
Regio: Toscane
Substreek: Montalcino
Landbouw: Biodynamisch
Smaak: Zwart Fruit en Rijk
Jaargang: 2019
Druivensoort met percentage: Merlot 5%, Sangiovese 5%, Syrah 90%
Restsuikers: 1,6 gr/l
Serveertemperatuur: 16°
Alcohol: 14,5
Oogst: Handmatig
Vinificatie: Fermentatie en schilweking in open houten kuipen voor 25 dagen. De wijn rijpt 24 maanden in grote houten vaten, waarna nog 6 maanden op fles.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80