Podere Le Ripi, Amore e Follia Toscana Rosso

Deze dieprode wijn heeft een intens geur- en smaakpalet met aroma's van zwart fruit, een aards randje en florale tonen van rozen en jasmijn. Het hout is mooi geïntegreerd en geeft de wijn een aangename structuur met rijpe tannines. Door een mooie mineraliteit behoudt de wijn voldoende frisheid. De afdronk is royaal, met een subtiel bittertje. De wijn rijpt 24 maanden in grote eikenhouten vaten, waarna nog 6 maanden op fles.

Lees meer

9
94
Podere Le Ripi, Amore e Follia Toscana Rosso

22.90

Aanbieding 25.45
Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9
94

Omschrijving

“A while ago, in 1984, I fell in love with Montalcino. I am a nature photographer and these landscapes – as our poet Ungaretti would say – “flooded me with the light of the immense” and simply stole my soul: I needed to have a house there.” Hier begon de zoektocht naar een droomhuis in Montalcino van Francesco Illy, lid van de befaamde Illy koffie- en espressofamilie. Destijds had Illy niet de ambitie om wijnmaker te worden. Hoewel hij een groot wijnliefhebber was, achtte hij zichzelf te oud om als nieuweling de wijnwereld nog in te stappen. 

De zoektocht duurde ruim 10 jaar, waarbij hij uiteindelijk terecht kwam bij een huis op een prachtig gelegen stuk land te midden van het UNESCO wereld erfgoed gebied “Orsia Valley”. Het was er vrijwel onbewoond tot Illy er in 1998 kwam wonen en zijn domein Podere Le Ripi stichtte. In het gebied van 133 hectare kom je naast wijngaarden ook zeer diverse bosrijke stukken en 400 jaar oude olijvenbomen tegen. Deze diversiteit sluit mooi aan bij de biologische, en sinds 2010 zelfs volledig biodynamische werkwijze van het domein. De wijngaarden liggen verdeeld over het oostelijke en westelijke deel van Montalcino, allebei met geheel eigen bodem karakteristieken. 

Op bepaalde stukken staan de wijnstokken staan zeer dicht op elkaar aangeplant. Een keuze van Illy die zeker niet door iedereen werd begrepen en door zijn adviseurs sterk werd afgeraden, maar onmiskenbaar zijn vruchten afwerpt. Het dwingt de wortels, met succes, in relatief korte tijd diep de grond in te gaan om aan voldoende voeding te komen om te kunnen overleven. Hierdoor wordt de voeding verrijkt door de diversiteit van de verschillende grondlagen. Een eigenzinnige wijnmaker die samen met hoofd wijnmaker Sebastian Nasello en de rest van zijn team fenomenaal werk verzet in Montalcino.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Italië
Druivensoort met percentage: Merlot 5%, Sangiovese 5%, Syrah 90%
Regio: Toscane
Substreek: Montalcino
Smaak: Zwart Fruit en Rijk
Jaargang: 2019
Alcohol: 14,5
Serveertemperatuur: 16°
Drinkbaar vanaf: 2022
Houdbaar t/m: 2028
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Klei en kalksteen
Restsuikers: 1,6 gr/l
Zuurtegraad: 5,8 gr/l
Vinificatie: Fermentatie en schilweking in open houten kuipen voor 25 dagen. De wijn rijpt 24 maanden in grote houten vaten, waarna nog 6 maanden op fles.

Scores

9
Harold Hamersma Natuurvorser tevens koffietycoon Francesco Illy raakte in de ban van de regio Montalcino. Moest en zou daar een huis vinden. Lukte. Al deed ie er wel tien jaar over. Ach ja, haast is een slechte raadgever. En de Slow Food beweging kent immers ook zijn roots in Italië. 

Maar daar was ie dan: de Italiaanse versie van Droomhuis Gezocht leidde - nota bene zonder de hulp van Carry ten Napel en/of Dionne Stax- naar een huis op een prachtig gelegen stuk land in “Orsia Valley,” UNESCO werelderfgoed-gebied. Een vrijwel onbewoond, onaangetast stuk land, met alleen een schaapsherder en zijn schapen tot Illy er in 1998 zijn domein Podere Le Ripi stichtte. Koffiebonen werden druiven. Koffiemaker werd wijnproducent. Biodynamie -vanaf 2010- zijn houvast, gekoppeld aan de know how van Sebastian Nasello, hoofd wijnmaker. 

Ziehier Amore & Follia, liefde die hand in hand gaat met gekte, volgens Francesco. Maar die hoe dan ook altijd resulteert in 'iets magisch.' En dit specifieke geval tot een blend van syrah, merlot en wat sangiovese, de thuisdruif. De 2016 die we ooit proefden liet het volgende noteren: 'Flink wat donkerte, koele pruimen en zwarte kersen, fikse tannines, wat nootmuskaat, laurierdrop, iets dadelzoet en - het kan geen toeval zijn- een espressobittertje na.. 

In 2018 blies het eikenhout nog een deuntje mee. 'Zoeter, spicier en behaaglijker. Beter? Anders,' oordeelden we. Thans hebben we 2019 aangereikt gekregen, een Toscaan uit een jaar dat geduid wordt als 'misschien wel het beste sinds 2000.' Hoe dan ook, Amore & Follia maakt indruk. 

De zoetheid heeft plaatsgemaakt voor hartigheid, bijkans umami, de zuren zijn verfijnder en diepzinniger en de gemiddelde kwaliteit inderdaad een streepje hoger. Een Ster straalt.
94
Decanter Complex and intense aromas of dark forest fruits, sweet cherries and tea leaves. Elegant, with a firm slightly grainy tannic structure and leathery finish.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80