Podere Le Ripi, Amore & Follia

Deze dieprode wijn heeft een intens geur- en smaakpalet met aroma's van zwart fruit, een aards randje en florale tonen van rozen en jasmijn. Het hout is mooi geïntegreerd en geeft de wijn een aangename structuur met rijpe tannines. Door een mooie mineraliteit behoudt de wijn voldoende frisheid. De afdronk is royaal, met een subtiel bittertje. De wijn rijpt 24 maanden in grote eikenhouten vaten, waarna nog 6 maanden op fles.

Lees meer

94
Podere Le Ripi, Amore & Follia

32.40

  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
94

Omschrijving

“A while ago, in 1984, I fell in love with Montalcino. I am a nature photographer and these landscapes – as our poet Ungaretti would say – “flooded me with the light of the immense” and simply stole my soul: I needed to have a house there.” Hier begon de zoektocht naar een droomhuis in Montalcino van Francesco Illy, lid van de befaamde Illy koffie- en espressofamilie. Destijds had Illy niet de ambitie om wijnmaker te worden. Hoewel hij een groot wijnliefhebber was, achtte hij zichzelf te oud om als nieuweling de wijnwereld nog in te stappen. 

De zoektocht duurde ruim 10 jaar, waarbij hij uiteindelijk terecht kwam bij een huis op een prachtig gelegen stuk land te midden van het UNESCO wereld erfgoed gebied “Orsia Valley”. Het was er vrijwel onbewoond tot Illy er in 1998 kwam wonen en zijn domein Podere Le Ripi stichtte. In het gebied van 133 hectare kom je naast wijngaarden ook zeer diverse bosrijke stukken en 400 jaar oude olijvenbomen tegen. Deze diversiteit sluit mooi aan bij de biologische, en sinds 2010 zelfs volledig biodynamische werkwijze van het domein. De wijngaarden liggen verdeeld over het oostelijke en westelijke deel van Montalcino, allebei met geheel eigen bodem karakteristieken.  De wolf op de etiketten verwijst naar het feit dat het gebied zo onbewoond is, dat er bijna alleen wolven voorkomen.

Op bepaalde stukken staan de wijnstokken staan zeer dicht op elkaar aangeplant. Een keuze van Illy die zeker niet door iedereen werd begrepen en door zijn adviseurs sterk werd afgeraden, maar onmiskenbaar zijn vruchten afwerpt. Het dwingt de wortels, met succes, in relatief korte tijd diep de grond in te gaan om aan voldoende voeding te komen om te kunnen overleven. Hierdoor wordt de voeding verrijkt door de diversiteit van de verschillende grondlagen. Een eigenzinnige wijnmaker die samen met hoofd wijnmaker Sebastian Nasello en de rest van zijn team fenomenaal werk verzet in Montalcino.

Details

Type wijn: Geschenken
Formaat: Geschenken
Land: Italië
Druivensoort met percentage: Merlot 5%, Sangiovese 5%, Syrah 90%
Regio: Toscane
Substreek: Montalcino
Smaak: Zwart Fruit en Rijk
Jaargang: 2019
Alcohol: 0, 14,5
Drinkbaar vanaf: 2022
Houdbaar t/m: 2029

Scores

94
Decanter
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80